Hyundai Kona Electric van de Zwitserse politie
Eins, zwei, Polizei (ohne Lärm). Politietaken uitvoeren met een ev, dat betekent werken in stilte. Behalve dan als de sirene aanstaat.

Het gaat om het kanton Sankt Gallen, in het noordoosten van Zwitserland. Daar zijn 13 Hyundai Kona’s aangeschaft, de volledig elektrische uitvoering welteverstaan. Van die elektrische auto’s worden er vijf uitgevoerd in politiekleuren en uiteraard voorzien van zwaailichten, sirene, radio en alle andere benodigdheden aan boord. Acht Kona’s hebben een neutrale kleur, waardoor het dagelijkse politiewerk onopvallend kan worden uitgevoerd.

Hanspeter Krüsi, hoofd communicatie bij de Zwiterse politie, stelt dat de aanschaf van deze politieauto’s weliswaar wat duurder is dan gemiddeld, maar dat dit wordt goedgemaakt door lagere kosten, onder andere voor onderhoud. Verder levert de keuze voor de Hyundai Kona Electric een bijdrage aan het terugbrengen van geluid en uitstoot. Het spreekt vanzelf dat een motorvermogen van 150 kW (204 pk) en een rijbereik van meer dan 400 kilometer ruim voldoende geacht.

Er wordt gesteld dat er voldoende ruimte is voor vijf personen en de bagageruimte wordt zelfs significant genoemd. Dat is een nogal optimistische toonzetting. Het uiterlijk van de crossover doet anders vermoeden, maar dit is toch echt een vrij compacte B-segmenter.

Overigens is vanaf eind dit jaar de vernieuwde Hyundai Kona beschikbaar, die opladen op drie fasen als belangrijkste verbetering biedt. Het komt er eenvoudigweg op neer dat bij de gemiddelde publieke laadpaal drie keer zo snel wordt geladen.

Rijtje Kona's van de Zwitserse politie


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.