De zuinigste Opel is nu nog economischer en milieuvriendelijker. De 95 pk sterke driedeurs Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX met Start/Stop-technologie heeft amper 3,3 liter diesel nodig om 100 kilometer af te leggen. Dat komt overeen met een CO2-waarde van slechts 88 g/km (vijfdeurs: 3,4 l/100 km en 89 g/km CO2).

Dit maakt de Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX de meest economische en zuinigste diesel die Opel ooit gebouwd heeft. Voor de Nederlandse markt betekent dit bovendien dat deze Corsa kwalificeert voor 14% bijtelling bij gecombineerd zakelijk/privé gebruik.

Hoewel de laatste generatie van de Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX uit 2011 al extreem zuinig was, met een verbruik van 3,5 liter diesel per 100 km en een CO2-uitstoot van 94 g/km, wordt hij met de laatste reducties van 0,2 liter en zes gram CO2 de onbetwistbare zuinigheidskampioen in het dieselaanbod van Opel. Er werden enkele verbeteringen aangebracht om het verbruik en de uitstoot met nog eens zeven procent te doen zakken. De turbodiesel werd uitgerust met een oliepomp met variabele inhoud, die alleen de strikt noodzakelijke oliedruk levert. Het olievolume varieert naargelang de lading, zodat de energie die nodig is voor de oliecirculatie tot een minimum beperkt wordt. Ook het gebruik van een speciale transmissieolie met lage viscositeit draagt bij tot een efficiënt brandstofverbruik. Deze maatregelen worden afgerond met een betere afstelling van de engine mappings in de besturingsmodule van de motor.

Vanaf november 2012 zal de Corsa ook uitgerust zijn met de nieuwe generatie handgeschakelde versnellingsbakken van Opel, waarmee schakelen nog nauwkeuriger en soepeler zal gaan. De ingenieurs slaagden erin de wrijving en de weerstand evenals de slag van de versnellingspook te verkleinen. De basisversnellingsbak werd grondig herzien: er werd een nieuw drijfwerk gebruikt en bepaalde onderdelen, zoals de schakelstangen en de dissel, werden gewijzigd. Het resultaat is optimaal comfort bij het schakelen en een verbeterde werking bij extreme koude of warmte. De nieuwe banden van het type 185/65 R15 met lage rolweerstand maken de Corsa nóg milieubewuster.

Maar hoe zuinig de Corsa ook is, de prestaties komen volgens Opel niet in het gedrang. Er is 190 Nm koppel beschikbaar tussen 1.750 en 3.250 t/min. Met de turbodiesel van 70 kW/95 pk kan de Corsa versnellen van stilstand tot 100 km/u in 12,3 seconden en een topsnelheid van 177 km/u halen.

De ingenieurs van Opel optimaliseerden ook het chassis van alle Corsa-varianten (met uitzondering van de OPC Nürburgring Edition). Het ophanging- en schokdempersysteem vangt een oneffen wegoppervlak nu nog beter op, voor comfortabeler en soepeler rijcomfort. Dat biedt vooral voordelen op oneffen wegen of bij lage snelheden in stedelijke gebieden. Nu kunnen milieubewuste ecoFLEX-bestuurders ook genieten van een chassis dat geen toegevingen moet doen op het vlak van wendbaarheid en rijgedrag, ondanks zijn comfortabel ontwerp.

De Opel Corsa maakt al 30 jaar lang integraal deel uit van de individuele mobiliteit in Europa. Hij is momenteel goed voor ruim 28 procent van het totale verkoopcijfer van Opel. Tot op heden werden er ongeveer 12 miljoen exemplaren verkocht van vier generaties modellen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.