Autonome kiepwagen in actie
De toekomst is al lang heden geworden. De wonderlijk grote, karakteristieke, vertrouwd en haast gemoedelijk ogende kiepwagens blijken prima in staat om autonoom te functioneren. In een mijn in Australië.

Waarom ook niet? Sinds 2008 is het bedrijf Rio Tinto al bezig met het autonoom laten rijden van Komatsu kiepwagens. In die tijd werd er één miljard ton aan erts en afval autonoom vervoerd, tussen vijf verschillende locaties van de Pilbara-mijnen. Dat alles zonder dat er gewonden vielen of andere problemen optraden.

Er werd dus naar volle tevredenheid autonoom gereden. Een kwart van het materiaal werd door de zelfrijdende vloot vervoerd. Dat er geen bestuurder nodig is blijkt ook goed voor de inzetbaarheid. Een autonome kiepwagen maakt op jaarbasis ongeveer 700 uur meer dan een conventionele kiepwagen. Momenteel rijden er 80 autonome Komatsu’s voor het bedrijf, tegen het einde van 2019 moeten dit er in totaal 140 zijn.

Gewezen kiepwagenchauffeurs worden elders binnen het bedrijf ingezet, in een nieuwe rol of op een hogere functie dan voorheen. Want autonoom rijden leidt onvermijdelijk tot een ommekeer in de transportsector.Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.