Toyota Prius II
De teller blijft maar oplopen, in de afgelopen 10 jaar verkocht de Toyota Motor Corporation wereldwijd miljoenen hybrides. En dat betreft niet alleen maar die dekselse Prius.

Het is voor sommige autoliefhebbers een dankbaar onderwerp van spot, milde haat of volstrekte afschuw. De hybride. Of meer specifiek de Toyota Prius. Het zal ze bij Toyota worst vleesvervanger wezen. Sinds 1997 werden er namelijk wereldwijd namelijk meer dan 10 miljoen hybrides verkocht.

Lexus heeft daaraan bijgedragen door zo ongeveer alle modellen met een hybride aandrijflijn uit te voeren. De onmiddellijke beschikbaarheid van het vermogen maakt dat zijdezacht zoeven mogelijk.

Toch is de Prius-aandrijflijn zonder twijfel het populairst. De aandrijving van de Prius III (2009 – 2016) is ook terug te vinden in de Lexus CT200h en de Toyota Auris Full Hybrid. Jarenlang leasetoppers vanwege de lage bijtelling, en berucht doordat ze naar verluidt altijd met minimaal 130 km/h voorbij komen razen op de linkerbaan. Gelukkig gebeurt dat allemaal in relatieve zuinigheid. Want daar dankt de hybride zijn bestaansrecht aan. Na het verdwijnen van de lage bijtelling voor hybrides en stekkerhybrides is zuinigheid weer aankoopargument nummer één. De Yaris Hybrid, Prius IV en C-HR Hybrid worden niet verkocht op douceurtjes. Het uiterlijk is een twistpunt maar dat Toyota onderscheidende auto’s bouwt is wat mij betreft prijzenswaardig. Een Prius hoort onconventioneel te zijn en de eigenzinnige C-HR past perfect binnen de crossover-trend.

Nog even over het verbruik. Volgens Toyota hebben de hybrides 77 miljoen ton CO2 en 29 miljard liter brandstof bespaard, vergeleken met hetzelfde aantal gelijkwaardige bezineauto’s.

En de Prius? Sinds het verschijnen van de oer-Prius werden er circa 4 miljoen verkocht.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.