Noorwegen
Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Deze week heeft het Scandinavische land een absolute mijlpaal bereikt. Er rijden maar liefst 100.000 volledige elektrische auto’s rond. Een indrukwekkend getal voor een land waar slechts 5,2 miljoen mensen wonen. Ter vergelijking: in Nederland, waar we met ruim 17 miljoen mensen wonen, rijden slechts iets meer dan 12.000 volledige elektrische auto’s. Een enorm verschil. Bij ons is de (plug-in) hybride veel populairder. Volgens recente cijfers rijden meer dan 86.000 hybrides in Nederland.

De volledige elektrische auto’s zijn in Noorwegen goed voor zo’n drie procent van alle geregistreerde voertuigen in het land. Het land is het toonbeeld van de elektrische auto. De laadinfrastructuur is goed geregeld en emissievrije rijders genieten van diverse voordelen. Ook autofabrikanten spelen hier op in. Opel heeft bijvoorbeeld Noorwegen uitgekozen om de elektrische Ampera-e als eerste te lanceren.

Norwegian EV Association, een organisatie die zich hard maakt voor de elektrische auto, heeft uiteraard stilgestaan bij de mijlpaal. De organisatie, met meer dan 40.000 leden, had ter gelegenheid van de mijlpaal de meest populaire elektrische auto’s op een rijtje gezet. Met een aantal van 27.100 exemplaren is de Nissan Leaf de meest populaire elektrische auto in Noorwegen.

De komende jaren blijft de Noorse overheid inzetten op duurzame mobiliteit. Christina Bu van de Norwegian EV Association zegt dat de organisatie als doel heeft om tegen 2020 zo’n 400.000 volledige elektrische auto’s op de weg te hebben. De huidige vloot van 100.000 emissievrije auto’s heeft ongeveer 200.000 ton aan CO2 bespaard. Het parlement in het Scandinavische land wil tegen 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.