Wattway zonneweg in Utrecht
Zonnepanelen verwerkt in de provinciale weg. Is dat doelgerichter dan een zonneboerderij in het land?

Zo nu en dan komt er weer eens een bericht voorbij over een zonneweg, in China bijvoorbeeld, maar ook in Nederland. Het klinkt misschien logisch om zonnepanelen deel uit te laten maken van de weg en ze haast ongemerkt op te laten gaan in de infrastructuur, maar de vraag hierbij luidt wel of het ook echt effectief is. Afgezien van een proef hier en daar is het nog nergens van grootschalige toepassing gekomen en is asfalt vertrouwd zwart, of rood in geval van een deel van de fietspaden.

Niettemin is er een volgende zonneweg aangelegd. Tussen Kamerik en Breukelen is de weg een Wattway. Dat is uiteraard geen verwijzing naar het piepkleine Noord-Hollandse plaatsje Wadway, maar de benaming die het Franse bedrijf Colas geeft aan deze weg waarmee energie wordt gewonnen. Het gaat in Utrecht om een oppervlakte van slechts 50 vierkante meter van de provinciale weg N401, daar ligt een zonnepanelenmat met een beschermlaag. Een bescheiden een proefvak. Dagelijks rijden er 10.000 overtuigen over deze weg.

Door BAM Infra en de Provincie Utrecht wordt het rendement en de toepasbaarheid van de zonneweg onderzocht. Ook zal er worden gekeken of er minder onderhoud nodig is. Op termijn zou het mogelijk zijn om de gladheidsbestrijding voor een groot deel af te schaffen, omdat de weg energieneutraal verwarmd kan worden. (Via: duurzaambedrijfsleven.nl)

Met dank aan Erik voor de tip


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.