Solar Road in Jinan
Zou dit het meest ultieme voorbeeld van efficiëntie zijn? De weg ligt er, energie komt altijd van pas.

Deze zonneweg, of solar road in het Engels, is onderdeel van de ringweg van Jinan. Dat is de hoofdstad van de provincie Shandong in het oosten van China. Een onbekende stad met niettemin ongeveer 7 miljoen inwoners.

De zonneweg, die is ontwikkeld door de Qilu Transportation Group, blijft vooralsnog beperkt tot een traject van een kilometer, voor testdoeleinden. Het wegoppervlak is lichtdoorlatend, daaronder zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Met een oppervlakte van 5.875 m2 is het mogelijk om 1 miljoen kilowattuur aan energie te genereren. Daarmee kan worden voorzien in de dagelijkse energiebehoefte van zo’n 800 huishoudens. Gezien de bevolkingsomvang van de stad een druppel op een gloeiende plaat.

Maar Xu Chufu, voorzitter van de Qilu Transporation Group, denkt er anders over. Ruimte voor zonneparken wordt uitgespaard en de afstand die de opgewekte energie moet afleggen wordt aanzienlijk ingekort.

Ook in Europa zijn er enkele zonnewegen te vinden. In Frankrijk bijvoorbeeld en in Krommenie. Laatstgenoemde plaats in Noord-Holland heeft een energieopwekkend fietspad. Maar het concept lijkt niet te kunnen rekenen op grootschalige navolging. (Via: xinhuanet.com)

Beeld: xinhuanet.com


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.