Nuna 9S
Het Nuon Solar Team van de Technische Universiteit Delft heeft daarvoor samengewerkt met TomTom, de welbekende leverancier an navigatiesystemen.

De Nuna 9S is een verdere evolutie van de eerdere reeks zonnewagens, die steeds met succes zijn ingezet. Wel wordt dit de eerste intelligente zonnewagen genoemd. Dat is te danken aan de cruise control, die mede door TomTom is ontwikkeld. Want in de wagen is een snelheidsregelaar te vinden die allesbehalve eenvoudig is, en dat is maar goed ook. De predictive cruise control bepaalt de meest efficiƫnte snelheid en kiest de optimale instellingen van de motor, wanneer er bijvoorbeeld door de bergen gereden wordt. Ook wordt uitgevogeld wat de beste manier is om files te vermijden.

Met de zonnewagen zal in september worden meegedaan aan de Sasol Solar Challenge, in Zuid-Afrika. Er wordt een vastgestelde route gevolgd, waarbij het wel toegestaan is om meerkilometers te maken. Het streven is namelijk het afleggen van een zo groot mogelijke afstand. Naar verwachting wordt er een afstand van maximaal 5.000 kilometer afgelegd. De race neemt acht dagen in beslag en gaat van Pretoria naar Stellenbosch.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dat klinkt als valsspelen.. Of gaat het niet om de skill van de chauffeur? In dat geval kunnen ze die hele cockpit gewoon verwijderen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.