parkeergarage Kanaalschiereiland Alkmaar oplaadpunt
In Alkmaarse parkeergarage Kanaalschiereiland zorgen 180 zonnepanelen voor lokale duurzame stroom om elektrische auto’s op te laden; een vrij unieke combinatie voor Nederland.

Het aantal elektrische auto’s neemt sterk toe en de gemeente Alkmaar wil hiervoor een goede laadinfrastructuur aanbieden. Naast de oplaadpunten die de gemeente op straat laat plaatsen, zijn er daarom 6 oplaadpunten in de parkeergarage aangelegd. 180 zonnepanelen zorgen intussen voor lokale duurzame stroom. Het Alkmaarse bedrijf Noordeloos Elektro BV heeft het project uitgevoerd.

De combinatie van zonnepanelen en laadpunten is tamelijk uniek in Nederland. De stroom die auto’s bij het opladen gebruiken, wordt lokaal geproduceerd door de zonnepanelen en heeft daardoor zowel het kenmerk ‘groen’ als ‘lokaal opgeladen’. Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA): “Elektrisch rijden wordt daardoor in Alkmaar nóg groener. Daarnaast zal deze vorm van opwekking de bewustwording van schone energie en duurzaam vervoer verder onderstrepen.”

De eerste twee oplaadpunten zijn op 29 oktober in gebruik genomen, net als alle 180 zonnepanelen. Binnen enkele weken wordt de netwerkaansluiting verzwaard en zijn de overige vier oplaadpunten ook operationeel. Om elektrisch rijden verder te stimuleren kan er in deze garage tegen de kostprijs van 19 cent stroom worden getankt. De uiteindelijke kosten worden mede bepaald door de laadpas-aanbieder.

“Door extra laadplaatsen te creëren in het centrum, zorgen we dat een bezoek aan Alkmaar ook voor elektrische rijders aantrekkelijk is. Dat is goed voor de winkeliers, bezoekers, luchtkwaliteit en voor de levendigheid in het centrum”, aldus wethouder Parkeren/Vastgoed Elly Konijn (D66).


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.