Elektrisch rijden is pas echt CO2-neutraal als er groene stroom in de accu’s wordt geladen. Zonne-energie bijvoorbeeld. Momenteel neemt dit in Nederland een grotere vlucht dan verwacht.

Uit een onderzoek van DNV KEMA, Energie Onderzoekscentrum Nederland en vijf andere organisaties blijkt dat er vorig jaar 260 megawattuur zonnestroom is geproduceerd, een verdubbeling ten opzichte van 2011.

De forse groei van zonnestroom is onder meer het gevolg van de sterke prijsdaling van zonnepanelen en het in toenemende mate wegvallen van barrières voor consumenten om zelf zonnestroom op te wekken. Zo is begin 2013 voor naar schatting 60% van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven, waaronder zelfstandigen, het keerpunt bereikt dat het – zonder subsidie – financieel voordeliger is om elektriciteit op te wekken met eigen zonnepanelen dan elektriciteit van een leverancier te betrekken. Een gemiddeld Nederlands gezin is al sinds eind 2011 voordeliger uit met zonnepanelen, ook zonder de subsidie die sinds juli 2012 beschikbaar is.

Prof. Dr. Wim Sinke, zonne-energiespecialist van ECN en directeur van het ‘Topconsortium Kennis & Innovatie Zonne-Energie:

“Het is opmerkelijk dat de ontwikkeling van zonnestroom in Nederland sinds eind 2011, toen het Nationaal Actieplan Zonnestroom voor het eerst uitsprak dat 4.000 MW geïnstalleerd vermogen aan zonnestroom in 2020 haalbaar zou zijn, veel sneller verloopt dan verwacht. We kunnen nu gerust stellen dat deze 4.000 MW zonnestroom in 2020 een conservatieve doelstelling is geweest.”

Werkgelegenheid
Dankzij deze groeispurt zal de werkgelegenheid de komende jaren sterk toenemen in de zonne-energiebranche. Eind vorig jaar waren er 1.500 banen en dat aantal groeit naar 10.000 in 2020 en 40.000 in 2050. Overigens gebeurt de fabricage van zonnepanelen vrijwel geheel in het buitenland plaats.

Prijsdaling
De prijs van een systeem voor zonnestroom is sinds 2008 met bijna 70 procent gedaald. Het zal tot 2020 nog eens de helft goedkoper worden.

Ook autofabrikanten plaatsen steeds vaker zonne-panelen op de bedrijventerreinen. Renault claimt de meeste van allemaal te hebben.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.