Zonne panelen
Volgens Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, zal zonne-energie op korte termijn de prijs van olie bepalen.

Hij deed die uitspraak gisteren op de expertmeeting in het provinciehuis. Daar informeerden diverse deskundigen de Statenleden over de stand van zaken rond duurzame energie in het kader van de beleidsbrief Duurzame Energie waarover de provincie binnenkort besluit, zo schrijft het Friesch Dagblad.

Maar die uitspraak wordt al veel langer door hem verkondigd: „Het is met afstand de grootste duurzame bron die de wereld tot zijn beschikking heeft. Het potentieel is gigantisch en je kunt het gebruiken voor stroom, warmte en op termijn ook brandstoffen. Niet voor niets zie je in de laatste Shell-scenario’s zonne-energie op langere termijn als dé bron naar voren komen. Dat is echt een signaal.”

Volgens Sinke zal de komende jaren de prijs van zonne-energie tot rond de drie cent dalen. In India staan nu al zonne-systemen die energie produceren voor drie cent per kWh. In Nederland kost stroom rond de vijf cent per kWh. Dat betekent dat de kosten van opwekking van zonnestroom in de buurt komen van stroomopwekking met fossiele brandstoffen.

In de Arabische wereld zou de bouw van een aantal kolencentrales zelfs zijn afgeblazen, omdat die duurdere stroom zouden leveren dan zonneparken, zo zegt Sinke. Je ziet daar dat zonne-energie bepalend is voor de investeringen in fossiel. Deze gunstige prijsontwikkelingen zijn volgens hem nog opzienbarender als je beseft dat van alle energieproductie, zonne-energie nu slechts één procent beslaat.

Meer lezen? Check ook het artikel op Autoblog: Wat je moet weten over de olieprijzen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Weer jammer dat ze zo zwart-wit denken, helaas werkt zonne-energie nog niet zo als het hoort, je moet ze om de 2weken minimaal schoonmaken om ze optimaal te laten presteren en zelfs dan heb je heel veel energie verlies..

@vtechlover: Verlies heb je overal, maar zeker niet zo erg als jij voor schrijft. Heb je zelf ook ervaring met panelen op je huis?

Ze moeten de mileutax ook eens echt gebruiken voor milieu, subsidie op die panelen bijvoorbeeld

@v8rules: kijk eens naar België voor je te hard roept naar subsidie voor zonnepanelen…

Ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen. Ik kan me echter niet voorstellen dat zonnepanelen geen grote nadelen hebben. Dat zou te mooi zijn om waar te zijn, en als dat zo lijkt is het ook zo.

Ja mensen, de grote ommezwaai is begonnen! We laten de eeuwenoude accu in de bodem van de aarde met rust, en schakelen over op netstroom, direct van de bron! Zoals het hoort.

@lekbak: er zijn nadelen aan zonnepanelen, maar grote nadelen zijn er niet. Het grote nadeel was de prijs, maar dat is dus niet meer zo. Persoonlijk vind ik het materiaalgebruik een nadeel, maar er zitten zoveel voordelen aan.

Laten we appels eten

Substitutie effect.

Hoe bereken ze dat? Ik bedoel olie/gas/kolen stook je op en je krijgt daar energie uit en dan is het weg.

Een zonnepaneel geeft zijn energie juist over een hele lange tijd. Als die zonnepanelen er 50 jaar moeten staan voor ze tot die 5cent per kWh uitkomen is dat toch andere koek.

@reistje: 5-8 jaar. Dat is het break-even point voor consumenten. Dat is gigantisch gedaald in de afgelopen jaren. De levensduur van de panelen is 20-15 jaar. Voorheen lag het break-even point maar net voor de levensduur. Dus ja, als je blijft wonen waar je woont, ben je een dief van je portemonnee als anno 2016 geen zonnepanelen neemt.

@Jochempie: Edit: 20-25 jaar natuurlijk.

Dan moet elk merk maar een volledig elektrische auto bouwen. Want als de olie op raakt dan kunnen we nog op elektriciteit rijden. Dus lekker zuinig.

Particulier is het op dit moment juist onaantrekkelijk omdat de kWh prijs zo laag staat dat je de aanschaf lang zo snel niet terug verdient.

Naar mijns inziens mogen ze voor iedereen de panelen gaan subsidiëren, niet alleen voor mensen met NAM schade. Maar goed, uiteindelijk zullen ze daarna toch de overheidsheffingen gaan opschroeven, zoals ze dat dit jaar ook met gas hebben gedaan.

Wij hebben ook vet veel ruimte over in Nederland voor zonnepanelen. Bovendien is de zon hier ook zo lekker krachtig in de winter wanneer we het meeste stroom gebruiken.

@retsok: uhh misschien iedere dak. Boven sporen en wegen zijn ook al concepten die uit worden gedacht. Vindt het weer een beetje pessimistisch denken van vele hier trouwens. Zonnepanelen moeten worden schoon gemaakt…. een kolencentrale is lekker onderhoudsvrij zeker. Dat in het midden oosten zonne-energie goedkoper is dan fossiele brandstoffen zonder wat voor subsidie dan ook betekent dat een keerpunt is bereik. Een wees blij, dit zal op de lange termijn de vervuiling goed doen. Misschien zorgt dit er zelfs voor dat auto rijden met verbrandingsmotor langer blijft bestaan. Aangezien het opslaan van elektriciteit nog lastig is. Voor de rest wees blij dat dit keerpunt bereikt is.

@yannick-s: Inderdaad. Kijk naar kantoren, sporthallen, dat soort gebouwen. Dan is de productie van die panelen voor jaren volgepland.

@retsok: Klopt, elke situatie heeft zijn eigen ideale manier van opwekken. In Marokko zullen zonnepanelen het beter doen dan in Nederland. Maar… Ja, we hebben in Nederland inderdaad vet veel ruimte over voor zonnepanelen. Je zou eens moeten weten wat een vierkante meter oplevert, ook in Nederland. In Rijswijk is onlangs de eerste net-supplier-woonwijk van Nederland opgeleverd: een woonwijk die meer stroom opwekt dan ze verbruikt. Resultaat (je kunt het al lezen aan net-supplier in plaats van net-consumer): de netbeheerder betaalt de bewoner in plaats van andersom.

@Jochempie: met het risico dat er straks meer opgewekt wordt dan nodig. Onbalans op het net wordt zo veel moeilijker beheersbaar.

@draadloos: waarom proberen mensen als jij er toch gaten in te prikken? Wil je dat we ons doodstoken ofzo? Is toch eenvoudig op te lossen? Plaats het overschot in een buffer, of laat het iets willekeurigs aandrijven, mocht er echt geen toepassing voor zijn.

@retsok: krachtige zon is niet per se nodig.

@stfu: sterker nog, bij echte hitte is de geleiding minder.. Ik ben voor; heb sinds 2 jaar 20 panelen op het dak en ‘oogst’ per jaar 4250 KWh. Geen electriciteitskosten meer ??

Doe een voorzichtige voorspelling: Over 20 jaar is energie zo goedkoop dat investeren in het isoleren van je woning nauwelijks meer rendabel is. Gaat een enorme impact hebben in hoe we gebouwen gaan ontwerpen.

Vergelijk het met voedsel: 50 jaar geleden gaven wij hier nog een groot deel van ons inkomen aan uit. Tegenwoordig is dit nog maar een klein deel van ons inkomen.

@pomoek: Dan ga je er vanuit dat we een meeega overschot krijgen. Zeker niet onmogelijk, maar ik betwijfel of we isolatie daardoor laten vallen.

Zonne-energie is gewoon top.

1 en 1 is nog steeds 2 toch. We zullen steeds minder afhankelijk worden van olie. Nu al dalen bij ons de energie prijzen omdat Duitsland een overschot heeft en dat in Nederland “dumpt”. Steeds meer auto’s ook op elektriciteit enz enz. Daar hoeft u geen hoogleraar voor te zijn

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.