Kia Imagine
Ieder jaar worden de normen voor de CO2-uitstoot van personenwagens in Europa verder aangescherpt, het vanzelfsprekende gevolg is dat er steeds meer elektrische auto’s worden verkocht.

Het is Europees beleid dat goed functioneert. Door de uitstootnormen steeds strenger te maken, wordt autofabrikanten geen andere keuze gelaten dan omschakelen naar een breed, elektrisch modelaanbod. Wordt de norm niet gehaald, dan worden er hoge boetes opgelegd. Nu bieden veel autofabrikanten een groot aantal plugin-hybrides aan, in 2020 en de jaren daarna staan de nodige ev’s op stapel.

Voor Kia is dat niet anders. Uiteraard heeft de Koreaanse autobouwer al een tweetal ev’s; de e-Niro en e-Soul. Over één tot twee jaar wordt de productieversie van concept Imagine toegevoegd, een vierdeurs crossover met veel schermen in het interieur. Dat heeft Emilio Herrera ten overstaan van Automotive News laten weten.

Uiteindelijk ontkomt ook het A-segment niet aan elektrificatie. Verwacht dus een elektrische Kia Picanto. Het grote probleem hierbij is wel dat die auto niet direct betaalbaar is, een bedrag van ongeveer 20.000 euro voor een dergelijke auto is reëel. De levensvatbaarheid staat of valt met aankoopsubsidies, maar juist die vallen weg als elektrisch rijden gangbaar wordt. Het lijkt dus wachten op het moment waarop de prijsdaling van accupakketten inzet. Voor de levering van accupakketten heeft Kia contracten met LG Chem en SK Innovation, het is een bescheiden probleem dat die contracten twee tot drie jaar geleden zijn getekend, Herrera meent dat men niet kon voorvoelen dat een stevige populariteitstoename van elektrische auto’s op komst was

Kia verkoopt dit jaar 20.000 volledig elektrische auto’s in Europa, volgend jaar wordt gerekend op een verdubbeling, dus een totaal van 40.000 elektrische auto’s. Van de Kia e-Niro worden er zoveel als mogelijk naar Europa gehaald. De Kia e-Soul heeft een wat polariserend ontwerp, dus die auto geniet een geringere populariteit.

Verder komt er eind volgend jaar, of begin 2020 een auto op waterstof. Die auto zal op technisch vlak zwaar leunen op de Hyundai Nexo, Kia behoort immers aan Hyundai toe.

Beeld: Kia Imagine


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.