Tesla Semi van Breytner
En daar is weinig baanbrekende techniek voor nodig. Hoewel er wel degelijk aardig ontwikkelingstijd in het accupakket gaat zitten.

De Tesla-truck moet eerdaags zijn opwachting gaan maken, zodat ook de transportkilometers volledig elektrisch kunnen worden afgelegd. Verschillende bedrijven hebben interesse getoond en zelfs alvast ingetekend om als eerste te kunnen gaan rijden met een Semi. Maar de vraag der vragen, zeker in de wereld van het goederenvervoer, is natuurlijk hoe ver er valt te rijden op een accupakket en wat voor gewicht er in de schaal wordt gelegd.

Hierover verschaft Teslarati wat meer duidelijkheid. Elon Musk heeft tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gezegd dat de Semi een kleine duizend kilometer ver komt. Er zou net geen 600 mijl afgelegd kunnen worden, wat neerkomt op ongeveer 950 kilometer. Over de capaciteit in kilowattuur wordt niet gesproken. Maar het rijbereik lijkt voldoende voor een werkdag, hoewel de ritten wat zorgvuldiger moeten worden gepland als er een Semi wordt ingezet. Op de gemiddelde truckstop valt er niet te snelladen en met een trailer parkeren bij een Supercharger lijkt een wat lastige exerctie.

JB Straubel, chief technology officer (CTO) meldt het volgende over het accupakket:

“Ik denk dat er geen drastische doorbraak nodig is. Er is een groot misverstand, over de mogelijkheden van de huidige technologie in onze bestaande producten. Misschien dat er alleen maar een misverstand is over waar wij zijn, vergeleken met anderen in de markt. Het is niet voldoende om het beste accupakket van een toeleverancier als uitgangspunt te nemen en dat aan te passen voor een Semi. Ik denk dat [het negatieve sentiment] daar vandaan komt. Maar wat nodig is, is eigen kennis om te begrijpen hoe de specificaties vandaag de dag zijn. Wij zijn beter, zoals Elon zei”

Of het veelbelovende prestatieniveau waargemaakt kan worden is niet direct duidelijk. Volgens Musk is het geen probleem, elders rijst wat twijfel. De truck is inmiddels op de weg gezien, dus de ontwikkeling is in volle gang.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.