Toyota RAV4 Hybrid
Is het Scandinavische land het grote voorbeeld?

Het lijkt het walhalla te zijn voor elektrisch rijden, Noorwegen. Maar is dat ook echt zo? De autoverkoopcijfers van 2017 zijn bekend. Dus we kunnen zien hoe goed de elektrische auto in de markt ligt. Er zijn er 158.650 nieuwe personenauto’s bijgekomen het voorbije jaar en daarbij ook nog eens 20.944 geïmporteerde auto’s.

Het aandeel elektrische auto’s is hoog als nooit te voren. Het marktaandeel is 20,8 %, in december zelfs 27,5 %. Dat komt neer op 33.055 auto’s. Verder werden er 8.558 tweedehands elektrische auto’s geïmporteerd. Plugin-hybrides zijn goed voor 18,4 % van de verkopen, hybrides voor 12,9 % van de verkopen. Dat is alvast anticiperen op een toekomst waarbij alle automerken vrijwel uitsluitend semi-elektrische en volledig elektrische auto’s verkopen.

Logischerwijs zakt de verkoop van auto’s met een traditionele benzine- of dieselmotor. Was in 2011 nog liefst driekwart van de nieuw verkochte auto’s in Noorwegen een diesel, inmiddels is dat gezakt tot minder dan een kwart (23,1 %). Auto’s op benzine hebben een marktaandeel van 24,7 %. Dat alles blijkt uit cijfers van Opplysningsrådet for veitrafikken, het Noorse equivalent van de ANWB.

Uiteraard leidt dit onvermijdelijk tot een lijstje. Dit is de top 10 van verkochte auto’s in Noorwegen in 2017:

1. VW e-Golf (elektrisch)
2. Nissan Leaf (elektrisch)
3. Mitsubishi Outlander PHEV (plugin-hybride)
4. BMW i3 (elektrisch)
5. Toyota RAV4 (hybride)
6. Tesla Model X (elektrisch)
7. Toyota Yaris Hybrid (hybride)
8. Kia Soul EV (elektrisch)
9. Tesla Model S (elektrisch)
10. Toyota Auris Hybrid (hybride)

Beeld: Toyota RAV4 Hybrid, nummer 5 uit de top 10


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.