tesla model s accu degeneratie
…en dat valt alles mee! Daarnaast lijkt de mate van degradatie ook steeds geringer te worden als er meer kilometers worden gereden.

Het was vooraf een van de argumenten die werden gebruikt tegen elektrisch rijden: de accu’s zouden capaciteit verliezen naar mate ze ouder worden en meer worden gebruikt. Gelukkig lijkt dat in de praktijk behoorlijk mee te vallen, als we kijken naar data verzameld door verschillende Tesla-rijders uit met name Nederland en BelgiĆ« op het forum van de Tesla Motors Club. Merijn Coumans heeft al die data vervolgens in een spreadsheet gezet om zo in een grafiek een beeld te kunnen krijgen van degradatie van de accu afgezet tegen het gereden aantal kilometers.

Zakt de maximale range na de eerste 10.000 kilometer nog enigszins in, daarna begint het verval behoorlijk af te vlakken. Gemiddeld lijkt na 50.000 kilometer de accu nog een capaciteit te hebben van 95 procent. Uiteraard zijn er wat uitschieters naar boven en onderen, maar van de gebruikers die meedoen is het percentage van de maximale range dat nog gehaald kan worden bij niemand onder de 93 procent gezakt.

We zijn benieuwd of we na hogere kilometerstanden nog steeds zulke goede resultaten zien en de grafiek zijn bijna vlakke lijn aanhoudt. Vooralsnog lijkt de conclusie dat Tesla en haar accu-leverancier Panasonic hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Overigens krijg je bij Tesla acht jaar garantie op je accupack. Eerder bleek ook het accupack van de Tesla Roadster al goed te presteren: na zo’n 160.000 kilometer lag de gemiddelde capaciteit nog tussen de 80 en 85 procent.

Via Maarten Steinbuch


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.