Uitstoot
In vergelijking met andere Europese landen gaat het niet goed met de luchtkwaliteit in Nederland.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport van het Europese Milieuagentschap over de luchtkwaliteit in Europa. De hoeveelheid stikstofdioxide is alleen in Duitsland hoger, voor fijnstof en ozon is ons land een middenmotor. De ongezonde lucht zorgt in Europa voor honderdduizenden voortijdige sterfgevallen.

Het Europese Milieuagentschap verzamelt en analyseert elk jaar de gegevens over luchtkwaliteit van nationale onderzoeksinstituten. Vorig jaar scoorde Nederland al niet goed met de concentratie stikstofdioxide. Nederland stond toen op een vijfde plek, na Belgiƫ, Italiƫ, Zweden en Slowakije. Nu staat Nederland op de tweede plek. Alleen in Duitsland is de concentratie stikstofdioxide hoger.

Volgens Milieudefensie is dit het zoveelste bewijs dat Den Haag aan de bak moet. De belangrijkste bron van stikstofdioxide is het verkeer. Blootstelling aan het gas kan zorgen voor een verminderde longfunctie, toename van luchtwegklachten en astma-aanvallen en een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Ook fijnstof is een belangrijke oorzaak voor ongezonde lucht. In Nederland overlijden volgens het Europese Milieuagentschap 11.530 mensen voortijdig aan fijnstof en 1820 mensen door te hoge concentraties stikstofdioxide.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.