Autonome Ford Mustang
En zijn er nog wat records gesneuveld? Een rondje langs de velden hooibalen.

Het elektroteam doet geen beroerde zaken. Instantvermogen en daar dan ook nog eens erg veel van is natuurlijk ideaal om erg hard te kunnen racen. Daarbij gaan de auto’s met het tempo dat wordt gemaakt haast sneller dan hun eigen roem.

VW ID-R Pikes Peak
De auto die al een record heeft behaald op de heuvelklim van Pikes Peak weet dat nog eens dunnetjes over te doen. Ook op Goodwood bleek een moordend tempo mogelijk te zijn. Dat kan ook moeilijk anders met een vermogen van 500 kW (680 pk). Het record van snelste elektrische auto is met een goede vier seconden aangescherpt en staat nu op 43,05 seconden én de ID-R is de winnaar van het algemene klassement van Goodwood. Meer daarover is HIER terug te lezen.

NIO EP9
Ook de Chinese fabrikant NIO is het allesbehalve slecht vergaan. Met de EP9 is een record behaald in een vrij specifieke klasse. Maar een record is een record. Het is de snelste wegauto op slicks, met een tijd 44,61 seconden. Wegauto lijkt overigens een relatief begrip, aangezien dit voorlopig alles behalve een productieauto is.

Roborace Robocar
Het is een auto die weet te imponeren, de Roborace Robocar. Misschien niet door brute snelheid, maar wel door volledig autonoom de baan over te gaan. Dat belooft nog wat voor races van de toekomst, als de coureurs ineens geen deel meer uit hoeven te maken van het veld. De beelden spreken verder voor zich.

Autonome Mustang
Neem een iconische wagen uit de zestiger jaren, maak die zelfrijdend en laat het publiek genieten van dit rijdende anachronisme. De gedachte van de Universiteit van Cranfield uit het Verenigd Koninkrijk en het industriële conglomeraat Siemens is niet onaardig, maar het heeft desastreus uitgepakt. De Ford Mustang ging over de baan alsof die werd bestuurd door een Brit die dubbel zoveel half pints heeft gedronken dan goed voor hem is. Zigzaggend over de baan. Een pijnlijk resultaat. Het blijkt slecht te werken om uit te gaan van een 3D-scan van het circuit en een rit die in zijn geheel is voorgeprogrammeerd, zoals in dit geval is gedaan. De werkelijkheid is altijd anders dan de theorie, zelfs in de veilige omgeving van het circuit, waar geen directe obstakels zijn te vinden.


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.