Is een auto-met-stekker daadwerkelijk voordeliger, zelfs als de aanschafprijs hoger ligt dan een vergelijkbare auto met louter een verbrandingsmotor? Ja, voor BV’s zijn er interessante regelingen, maar ZZP’ers lijken het meest te profiteren. ZZP’ers in de belastingschaal van 52% kunnen de prijs van een Toyota Prius Plug-In Hybrid2 van 39.645 euro naar €8.175 laten zakken. Een belastingvoordeel dat dus kan oplopen tot wel €24.589.

Ze zijn vandaag uitgebreid in het nieuws; semi-elektrische auto’s als de Prius Plug-In Hybrid, Chevrolet Volt en Opel Ampera. Omdat uit een onderzoek onder 60 leaserijders blijkt dat lang niet iedereen aan de opgegeven verbruikscijfers komt. Ook wordt het argument dat ze extreem gesubsidieerd worden vaak aangehaald. Groen7 heeft daarom de Prius als voorbeeld gepakt, en somt hier op welke voordelen de auto kent. Let wel; hieronder staan de maximaal haalbare voordelen beschreven.

Geen bijtelling
Voor auto’s met een uitstoot van minder dan 50 gram CO2 per kilometer geldt 0% bijtelling. Dit percentage geldt volgens de belastingplannen van onze overheid tot en met 2015. Wie na 1 juli 2012 een auto met minder dan 50 gram CO2 uitstoot per km aanschaft, houdt gegarandeerd 60 maanden de lage bijtelling. De 0% bijtelling is daarbij (voor de resterende periode) overdraagbaar aan een nieuwe eigenaar. De Prius Plug-In heeft een CO2-uitstoot van 49 g/km waardoor het voordeel voor iedereen geldt die de auto voor 1 januari 2014 rijdt. De leaserijder profiteert dan 60 maanden lang van deze 0% bijtelling. Dat scheelt al snel 4.000 euro netto per jaar.

Geen motorrijtuigenbelasting
Voor een auto met een uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer hoeft geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Dit voordeel geldt in ieder geval tot en met 2015.

Investeringsaftrek: -28%
Wanneer een ondernemer investeert, heeft hij of zij recht op investeringsaftrek. Naarmate men meer investeert wordt het percentage lager. Bij de investeringen wordt naar alle investeringen in een jaar gekeken maar wie strategisch investeert kan een auto die minder dan 50 gram CO2 uitstoot aanschaffen met 28% investeringsaftrek.

Milieu-investeringsaftrek (MIA): -36%
Om recht te hebben op milieu-investeringsaftrek moet een product op de milieulijst van het Agentschap NL staan. Dit betekent dat er naast de investeringsaftrek ook nog eens 36% milieu-investeringsaftrek geclaimd mag worden. Om recht te hebben op milieu-investeringsaftrek moet de investering binnen drie maanden na investering bij de belastingdienst worden aangemeld met dit formulier.

Willekeurige afschrijving voor milieu-investeringen (Vamil)
De Vamil-regeling stelt mensen in staat om 75% van de investering op een willekeurig moment af te schrijven. Dit levert de Prius-rijder een aanzienlijk liquiditeits- en rentevoordeel op. De resterende 25% schrijft men dan regulier in vijf jaar af.

Winst maken vereist
Om in aanmerking te komen voor zowel de MIA als de Vamil, geldt wel dat u de investering in uw Prius Plug-in Hybrid binnen 3 maanden bij Agentschap NL moet melden, en dat er winst gemaakt dient te worden. Mocht iemand in het investeringsjaar geen winst maken, dan kan de aftrek echter wel verrekent worden met de aangifte van het voorgaande jaar (dus tot 1 jaar terug) of met de komende aangifte (tot 9 jaar vooruit).

In dat geval komt de investering in de auto rond de 8.000 euro. Wel dient de Prius Plug-in Hybrid dan minimaal vijf jaar in het bezit te blijven, de gebruikelijke tijdsduur waarin een auto fiscaal wordt afgeschreven.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.