Tesla
Kies ons! Kies ons!

Het lijkt een internationale smeekbede van jewelste te worden. Tesla die van allerlei kanten wordt benaderd voor de Europese bouw van de Gigafactory. Tot op heden is er nog geen locatie uitgekozen en geïnteresseerde partijen grijpen deze kans aan om Tesla over te halen.

Vorige week was het Hardenberg en nu komt het hoge Noorden met een gebundeld offensief. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe hebben de handen ineengeslagen om de toekomstige Tesla-fabriek naar één van deze provincies te krijgen, meldt RTV Noord. Ze hebben speciaal voor de Amerikaanse autofabrikant. een website in het leven geroepen. Op deze site worden acht punten omschreven waarom Tesla voor Noord-Nederland moet kiezen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is op dit moment op bezoek bij Tesla in San Francisco. Kamp vertegenwoordigt Nederland en hoopt dat Tesla voor ons land kiest. “De komst van een dergelijke fabriek kan een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere uitbouw van de Nederlandse positie op het gebied van elektrisch vervoer en de versterking van onze duurzame maakindustrie.”, zei Kamp eerder in een brief aan de Tweede Kamer.

De campagne van Noord-Nederland is een initiatief van zo’n 30 bestuurders en ondernemers uit de drie noordelijke provincies. Ze denken serieus kans te maken en dat ze bij de twee beste locaties van Nederland horen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ze mogen mijn achtertuin wel gebruiken.

Opzich zou ik het zelf ook wel mooi vinden als Tesla zich in ons land zou vestigen, echter lijkt het nu erop af te stevenen dat alles wordt ingezet en uiteindelijk onze vriend elon alleen maar naar de hoogste bieder hoef te lopen en dan de helft van de fabriek dan alweer betaald is..

En nu maar wachten op de zoveelste politieke blunder op gebied van Engelse taal. ‘There is no such thing as a good Dutch product’…..

@dutchdriftking: denk niet dat dit een politieke blunder is maar er staat in de artikelfoto ‘we are talent’

Zou werkelijk een goede impuls voor Groningen zijn. Een provincie die al jaren vecht tegen krimp en vergrijzing. Ik hoop dan ook dat dit offensief serieus genomen wordt door Tesla.

@autodrop: Ach wel nee,. Grunn, en een langzaam zakkende, inklinkende bodem, met aardbevingen enzo: Daar wil je géén enorm pand neer zetten; Gigafactory heeft een beste foodprint. Doe dat maar ergens waar er een stabiele aardlaag bestaat.

Ja, dan kom je dús weer uit in de hoge uithoek bij Farnsum, maar daar zit Google al, en zit je als Tesla in zo’n enorme uithoek, das niet chique.

Serieus; wat ook breakingpoint zegt: 1 Europa, maar als het erop aankomt, is het ieder weer voor zich. Wij denken dat we een kans maken… maar serieus; dat wordt gewoon Duitsland. Premium country, met goede arbeiders, legacy en ook nog eens ‘in het hol van de leeuw’,. Dáár zal Mr Musk zijn fabriekje waarschijnlijk gewoon neerzetten.
Mark me.

@postzegel: Nederland is wel goed in het uitdelen van leuke belastingdealtjes waar bedrijven vaak wel oren naar hebben. Bovendien is het voor Tesla wel lekker makkelijk om een land te kiezen waar ze met open armen zullen worden ontvangen. Dat zal in “premiumland” denk ik niet snel gebeuren. Kijk maar hoeveel buitenlandse merken in Duitsland produceren. Alleen Ford zit al jarenlang in Keulen. Persoonlijk denk ik dat Nederland te hoge lonen heeft en daarom Polen of Tsjechië meer kans maken.

Laten we wel wezen dit: https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=/amp/nos.nl/googleamp/artikel/2147922-oxfam-nederland-op-twee-na-grootste-belastingparadijs.html&ved=0ahUKEwiW5ZWExLnRAhUGQBoKHdpeA6UQFggrMAU&usg=AFQjCNFBloQCpcA1GkPkCdXjo31d8k0Ixg&sig2=BfQORqNJyAkRO0raQp7IyA is de enige reden voor tesla om evt in NL te vestigen…

@kle500: klopt, wij hebben de inovatiebox die zeker voor tesla interssant is. Wij verlagen de belasting niet, wel het belastbaar bedrag. Zo houden wij ons toch aan de regels van Europa, maar zijn wij ook aantrekkelijk voor innoverende bedrijven 😉

Elon zal wel onder de indruk van de campagne…

Gewoon in Tilburg uitbereiden. Genoeg bouwgrond op dat industrieterrein.

En wat zijn die acht punten, vraag ik me dan af?

@pinut187: Kijken naar het plaatje boven het artikel of klikken op de link verwerkt in het artikel

“We are talent”
Man man man

@jasbelle: to be boat or not to be boat, that’s the question (citaat: Harry Jekkers)

Ja, nu met duurzame producten geld te verdienen is begint er langzaam wat te kraken in de weerbarstige conservatieve anti duurzaamheid mentaliteit van de VVD. Het zou geweldig zijn als Tesla in Nederland auto’s gaan bouwen, maar ik gok toch op Finladof Zweden. GB heeft zich na de brexit buitenspel gezet voor een dergelijke fabriek.

Grappig hoe alles EU en 1 Europa is en moet zijn tegenwoordig, maar als het erop aankomt, dat het plots weer ieder voor zich is

There goes nothing above Groningen!

Zou Tesla niet meer geïnteresseerd zijn in een locatie in het zuiden des lands? Aangezien de lijnen met de assemblagehal in Tilburg dan korter zijn. Of zou die dan verdwijnen?

Off-topic; @autoblogger ik kan geen reacties liken op de app voor iPhone, is er iets stuk?

@gulli: dit is de ‘groen’ sectie, daar was dat nog niet mogelijk.

@peug206: Ah ja, ik vergeet die site steeds :p

@Gulli: Dat komt omdat dit artikel op Groen7 is geplaatst.

@berlinetta: Niemand kijkt op Groen7, alleen bij een fb vermelding. Jammer want veel interessante info wordt gemist hierdoor.

@stfu: niks interessants aan

@gulli: de app voor de iPad is ook al dagen drama. Blokken die over elkaar heen vallen. Heb mij hele apparaat bijgewerkt maar nog steeds drama autoblog app. Als iemand die hier dagelijks wel even op kijkt (smachtend naar nieuwe bestelbare modellen voor 2017) is dit best afkicken 🙂

Sometimes the factory in groningen sjeeks a littel butt dont wurry evereting koms good (uitgesproken engels door een groninger)

Enige reden om dit zover noordelijk te doen is de wind die altijd waait over een gigantische lege vlakte…

Ik snap het wel. Zou een mooie boost in werkgelegenheid zijn voor hst noorden. Ik denk echter dat Nederland te duur is. Arbeid is hier bijna het duurst van heel Europa. Alles wat wij kunnen bieden kan Duitsland ook bieden en meer en dan nog tegen lagere lonen.

Hoe Nederlands wil je het hebben om je meerdere te passeren.

Aan de bestuurders van elke regio, houdt gewoon je klep en laat Henk Kamp nu eerst zijn werk doen en laat hem de order binnenhalen.
Daarna kan er bekeken en gediscussieerd worden wat de beste locatie is, en dat regel je via hem en niet door alles online te knikkeren zodat de hele wereld meeleest.

Wat dat betreft is in dit geval de hiërarchische mentaliteit in Duitsland zo verkeerd nog niet.

Die acht redenen, die moest een lage ambtenaar onder dwang binnen 5 minuten verzinnen ofzo? Serieus…

1. Wij zijn de American Dream in Europa…. wtf bedoel je daarmee???

2. Wij zijn Nederlands…. ja gek he? We wonen in Nederland…

3. We brengen dingen in beweging. Wij rijden de auto’s……. dat zijn er al twee, maar ook die slaan nergens op.

4. Wij zijn de bovenkant van Nederland…. klopt, dat is het noorden, maar wat is dat nou voor reden?

5. We are green…. prima reden, maar er zijn landen in Europa die groener zijn…

6. Wij zijn talent…. echt joh? Moet het niet zijn wij hebben talent???

7. Wij zijn trillend….. klopt, Groningen trilt wel eens… maar dat willen bedrijven liever niet hoor…

8. Breng de elektrische auto thuis….. eh….. ok… wat bedoel je???

Serieus vrienden uit het noorden. Hiermee kom je er natuurlijk nooit. Wat een algemeenheden en slechte redenen.

@tenaci: Bekijk het eens anders. Misschien komt Tesla er niet op af, maar ondertussen staat dit bericht wel op elke auto-, tech- en IT-site. Prachtige reclame voor de regio, en misschien zijn er wel andere bedrijven die zich aangetrokken voelen. Of er nu 10 bedrijven naar Top v H komen met werk voor elk 100 man, of 1 bedrijf die er 1000 aanvaardt, waar zit het verschil?

Tesla heeft ook iets met zonnepanelen. Ik denk dat ze voor Spanje of Portugal gaan kiezen.

@mashell: voor zonnepanelen moet je niet in Spanje zijn. Vriend van me heeft daar een huisje. Wilde zonnepanelen want alles is daar elektrisch. Je moet daar zoveel belasting betalen over zelf opgewekte energie dat energie afnemen goedkoper is. Iets met hoge ome’s die de elektramaatschappijen beschermen.

@mashell: Nog niet zo slecht gedacht. Met de oprukkende verwoestijning van het Spaanse binnenland lijkt het daar meer en meer op Nevada…

@Esprit_de_Flandre: dat leek het in 1968 ook al…(once uppn a time in the west)

Graag zo ver weg mogelijk, voordat onze overheid denkt dat we ng meer elektro shit op onze wegen te pushen

Het lijkt mij dat het aardbevingsgebied Groningen en omstreken niet echt een handige investering is…

Nederland staat toch al hoog in het lijstje. Mede doordat er een Nederlandse partij nu voor Tesla een complete productielijn aan het plaatsen is.

Die kansloze smeekbedes die honderden duizenden euro’s kosten zullen er niet veel bij helpen. Het is een kwestie van technische kunde en beschikbaarheid van technisch personeel.

Lijkt mij handig die Tesla fabriek. Hoop dat hij in Nederland komt

Zonde van het geld wat ze er nu insteken aangezien het daar niet gaat worden. Rotterdam en Antwerpen zijn de grootste kanshebbers en logistiek veel beter.

@dahlback: want die hebben een haven? Maar het noorden heeft ook een haven, ze noemen die Eemshaven. Juist Rotterdam en Antwerpen maken geen kans de grond is daar veel te duur. Maar als het Tesla om goedkope grond, goedekope arbeid en veel zon te doen is gaat het gewoon Spanje of Portugal worden.

@mashell: Tesla zal denk ik binnen de Benelux komen, bovenin Nederland zijn er ook te weinig mensen hiervoor. En het logistiek gedeelte is niet geweldig daar omdat ze afgelegen liggen.

@dahlback: R’dam en A’pen staan vol.

En het zit er vol irritante mensen…

@Esprit_de_Flandre: Antwerpen is zat ruimte en zeker waar Opel zat. Misschien irritant maar bovenin worden ze irritanter en stugger

Ik denk dat Nederland wel een hele goede kans maakt. Hoewel het de laatste tijd iets bijtrekt is het qua belastingen nog steeds erg voordelig voor grote bedrijven en dit land heeft een goede infrastructuur. Als ze het dan ook nog eens in omgeving Groningen doen dan kan de overheid misschien ook eens wat meer investeren in het Noorden.

@mashell , Rotterdam logistiek zit je goed, boten, treinen en vrachtverkeer. Ook voldoende aanbod met personeel in de regio.

Antwerpen zelfde optie plus het leegstaande oude Opel fabriek

Als ik Tesla was zou ik helemaal niet naar NL komen. Spanje zou beter zijn, want volop zon en grootste zonnepanelenpark ter wereld. Genoeg juice om een hele batterij aan Tesla accu aangedreven auto’s op te laden. Period.

Qua technische kennis en toeleverbedrijven ligt een zuidelijke provincie meer voor de hand. Ze kunnen bijv samenwerken met VDL?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.