Is de Volkswagen ID.4 geschikt als trekpaard?

Achter steeds meer elektrische auto’s mag een aanhanger worden gehangen. Als het trekgewicht meer dan 1.500 kg moet zijn, valt niet aan een duurdere auto te ontkomen. Volstaat een gewicht van circa 1.000 kg, dan is het aanbod heel wat breder.

De Volkswagen ID.4 is een elektrische suv die een aanhangwagen van maximaal 1.000 kilogram mag trekken. De vraag daarbij is vanzelfsprekend hoe de auto presteert met het extra gewicht dat aan de trekhaak hangt. Dat wordt duidelijk in deze Duitstalige video van Nextmove. Het simpele antwoord is heel behoorlijk; het verbruik loopt maar nauwelijks op.

Gedurende een testronde kwam het verbruik met een aanhanger uit op 22,2 kWh/100 km, dit bij een snelheid van 80 km/u. Met opbouw is dezelfde aanhanger ineens goed voor een verbruik van 30,4 kWh/100 km. In beide gevallen bedroeg het gewicht van de aanhangwagen ongeveer 450 kilogram.

Ter vergelijking is ook een ronde afgelegd met een snelheid van 120 km/u, zonder aanhanger welteverstaan. Dan komt het verbruik uit op 24,3 kWh/100 km. Er is op één en dezelfde dag getest, bij een temperatuur van 1,5 graden Celsius en met lichte sneeuw.

Eigenlijk maakt het trekken van een lichte aanhanger maar nauwelijks verschil in de praktische bruikbaarheid van deze ev van VW.

Beeld: VW ID.4 met aanhanger, screenshot van video van Nextmove


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.