Bosch Dynamo
Bosch heeft twee nieuwe type dynamo’s ontwikkeld die een hoger rendement leveren. Daardoor hoeft een kleiner deel van het motorvermogen gebruikt te worden om mechanische energie om te zetten in elektrische energie en dat brengt de uitstoot van auto’s omlaag.

De Europese Commissie beloont milieuvriendelijke technologieën en innovaties met het eco-innovatielabel. Het eco-innovatielabel is in 2008 ontwikkeld om innovaties ten behoeve van het milieu te ondersteunen en te stimuleren. Het eco-innovatie-initiatief is een initiatief voor het implementeren van het Eco-Innovation Action Plan (EcoAP). Autofabrikanten kunnen deze technologieën meetellen als CO2-credits voor het berekenen van de brandstofbesparing van hun wagenpark. Het maximum toelaatbare krediet is zeven gram per kilometer. Bosch is de enige toeleverancier die drie door de EU erkende eco-innovaties aanbiedt: een op navigatie gebaseerd accumanagementsysteem voor hybride voertuigen en deze twee nieuwe dynamotechnologieën. Ook kwamen ze al eens met een slim start-stopsysteem dat tot 10 procent aan brandstof kan besparen.

Dynamo’s garanderen stroomvoorziening van het motormanagement en voor verschillende systemen, zoals het injectie- en het veiligheidssysteem. Daarnaast laadt een dynamo ook de accu op. Mechanische energie wordt door de dynamo omgezet in elektrische energie en hoe hoger het rendement van de dynamo, hoe lager het brandstofverbruik en hoe lager dus de CO2-uitstoot. Om de efficiëntie van de dynamo te verhogen hebben de ingenieurs van Bosch de dynamo op ieder detail nagekeken en de nodige aanpassingen uitgevoerd.

De door Bosch ontwikkelde hoogrendementsdiodes verlagen de CO2-uitstoot naar 1,3 gram per kilometer. Daarnaast levert dit type dynamo, in vergelijking met reguliere dynamo’s, vijf tot zeven ampère meer bij een laag toerental. Dit is essentieel om zelfs bij een laag toerental betrouwbare voeding te kunnen leveren aan het motormanagement- en on-boardsystemen. De SAR-dynamo levert zelfs tot tien ampère meer dan een standaard dynamo, waardoor de CO2-uitstoot met wel twee gram per kilometer gereduceerd wordt. Bij deze technologie worden de diodes vervangen door krachtige transistors. Beide dynamo’s maken de auto dus milieuvriendelijker, zoals door de Europese Commissie is bevestigd met het toekennen van het eco-innovatielabel.

Bosch Dynamo


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.