Red One
Tijdens tests in de Australische outback dook de bekende mascotte van het land plots op. Een botsing volgde.

Solar Team Twente testte dinsdag 6 oktober zonneauto Red One op de Australische openbare weg. Plots sprong een kangoeroe vanuit de berm de weg op, precies voor de zonneauto. De kangoeroe raakte de bolide, gleed uit en spurtte vervolgens snel weg. De auto reed nog wel op de weg, maar werd zo snel mogelijk stop gezet om te kijken of de coureur en de zonneauto in orde waren. De coureur had de schrik er goed inzitten, maar bleek gelukkig ongedeerd. Ook de zonneauto heeft geen schade opgelopen door het dier.

Ook de volgauto’s zagen het incident gebeuren. Coureur Coen Hartjes: “Ik schrok ontzettend. Ik zag de kangoeroe vanuit de berm springen. Het ging heel snel en ik had geen tijd meer om te remmen”. De zonneauto raakte de staart van de kangoeroe. Na controle van de zonneauto bleek dat er geen schade was opgelopen. Teamleider Irene van den Hof: “Het had verkeerd kunnen aflopen. Ik zag onze droom al in diggelen vallen… Gelukkig maken we gebruik van hightech materiaal van TenCate. De kenmerken van dit materiaal zijn licht, oersterk, snel én veilig. Dit incident bewijst hoe belangrijk dat laatste kenmerk is”.

De staart van het beestje raakte de rechtervoorzijde van de zonneauto. Het incident had de deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge serieus in gevaar kunnen brengen. Na een uitgebreide controle, bleek er geen schade te zijn opgelopen. De coureur gaf aan door te willen rijden. De rest van de dag heeft het Twentse solarteam nog testen kunnen uitvoeren en verder kunnen voorbereiden voor de Bridgestone World Solar Challenge die over 12 dagen van start gaat.

De challenge, waarbij auto’s dienen te racen op zonne-energie, gaat op 18 oktober van start. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Voor het eerst rijdt Solar Team Twente met een asymmetrische zonneauto waarbij de coureur aan de rechterkant van de zonneauto zit. Het team bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Die Australiërs doen ook alles om te winnen…. #sabotage

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.