geleiderail
Het klinkt zo logisch. Waarom is hier niet eerder aan gedacht?

Het renovatiebedrijf Arrosso ontwikkelde in de afgelopen jaren een methode om grootschalig de zinken beschermingslaag van stalen materialen te verwijderen, en die daarna opnieuw te verzinken zodat hergebruik mogelijk is.

Het leidde tot de Green Deal Duurzame Geleiderail. Daarin werken de bedrijven Arrosso en Verzinkerij Van Aert samen met ketenpartners Elemetal BV, Laura Metaal BV, Menten Metaalhandel en Recycling BV, Nyrstar BV en Prins Dokkum BV. Arrosso mede-eigenaar Fred van Hest: “Wij kunnen nu als enige in de markt gecertificeerde renovatie van geleiderails aanbieden.”

De milieuwinst is aanzienlijk. Van Hest: “De jaarlijkse energiebesparing kan oplopen tot circa 300 TJ als Rijkswaterstaat alle mogelijkheden benut tot renovatie en hergebruik van de geleiderails in Nederland. Bovendien vermindert recycling van geleiderails de CO2-uitstoot met circa 15.000 ton.”

Door het aanbod van de renovatie onderscheiden de ketenpartners zich van andere aanbieders op de markt. Van Hest: “Met het procedé dat Arrosso heeft ontwikkeld en de opzet van CE-markering met Laura Metaal en Prins Dokkum, onderscheiden we ons nu van aanbieders die de geleiderails alleen nieuw aanbieden.”

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunde de praktijkproef van Arrosso met het demonteren, ontzinken en opnieuw verzinken van circa vier kilometer geleiderails. Van Hest: “RVO heeft vanaf het begin een kartrekkersrol vervuld. De krachtige, onafhankelijke inzet van de RVO-adviseur zorgt er bovendien voor dat het beoogde resultaat van de Green Deal eind 2015 met meer zekerheid behaald zal worden.”


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.