2getthere Brussels Airport
Kleine busjes brengen reizigers over de luchthaven en dat volledig zelfstandig.

Het is een samenwerkingsverband van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn en de luchthaven Brussel. De luchthaven grijpt zijn kans door dit zelfrijdende voertuig te omarmen. Het is natuurlijk ook interessante, nieuwe techniek. De voertuigen zijn ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf 2getthere. De shuttles zijn klein en bieden zo op het oog plaats aan niet meer dan een handvol passagiers. Er moeten dus ofwel veel worden ingezet, de shuttles moeten worden ingezet voor een zeer specifiek doel, of worden gebruikt door een behoorlijk afgebakende groep.

De autonome busjes zullen niet plots hun opwachting maken op Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem. De aankomende twee jaar wordt er getest. Het ontwikkelen en testen van de technologie duurt tot 2020. Praktijktests zijn er vanaf 2019, bij de producent in Utrecht. In 2020 wordt de zelfrijdende shuttle getest op het op bedrijvenzone Brucargo.

Als de proeven succesvol verlopen, dan kunnende shuttles in 2021 in gebruik worden genomen. Ze zullen gaan rijden van de terminal naar voorgenoemde bedrijvenzone Brucargo.

Een meerjarenplan aldus. Waarmee direct ook de vraag wordt opgeroepen of er tegen die tijd niet al aardig wat aan autonoom vervoer op de weg te vinden is. Mogelijk is dat de Jaguar van Waymo, of is een (in hoge mate) zelfrijdende auto tegen die tijd al aardig wijdverbreid.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Geinig, ik heb in een grijs verleden (oké, vier jaar geleden) ook nog eens aan de 2GetThere gewerkt. Leuk lopen hannisen met de spoorbreedte, de vereiste draaicirkel en de panelen om de banden. De panelen hebben zo te zien verloren, want die zijn wat breder geworden 🙂

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.