Wie eenmaal is overgestapt, wil niet meer terug.

Zakelijke rijders zijn vooral blij met hun elektrische auto. En het beperkte bereik zonder op te laden? Dat is gewoon wennen. Dit blijkt uit onderzoek van RVO.nl naar ervaringen van zakelijke rijders met elektrisch vervoer.

De overheid wil elektrisch vervoer in Nederland stimuleren. Daarvoor moeten wel een aantal knelpunten worden opgelost. RVO.nl verzamelde in 2013 de ervaringen van 208 zakelijke rijders om te kijken welke knelpunten zij precies ervaren met hun elektrische auto of plug-in hybride. Belangrijke uitkomst: elektrische rijders zijn vooral positief over hun auto.

Aanstekelijk

De zakelijke rijder gebruikt zijn voertuig voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer en geeft zijn auto voor dit doel gemiddeld een acht. Door zijn positieve ervaringen zet hij ook anderen ertoe aan elektrisch te gaan rijden.

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid

Inmiddels is het niet meer alleen de trendsetter die in een elektrisch voertuig stapt. Ook is het aantal elektrische auto’s dat een bedrijf aanschaft toegenomen. Beter voor het milieu, goed voor het imago en de portemonnee van het bedrijf, dat blijven belangrijke drijfveren. Maar ook gebruiksgemak en betrouwbaarheid spelen een rol. Is een auto aan vervanging toe? Dan bestelt een bedrijf vaak opnieuw een elektrisch exemplaar.

Laadpunten

Ingebruikname van de eerste elektrische auto verloopt vrij gemakkelijk, vindt de zakelijke rijder. Zijn er problemen, dan gaan die meestal over het krijgen van toestemming van de gemeente voor een (openbaar) laadpunt. De meeste gebruikers lossen dit zelf op. Denk aan contact leggen met de gemeente of zelf een laadpunt installeren.

Wennen aan actieradius

Het grootste knelpunt van de elektrische auto vindt men de maximaal af te leggen afstand zonder weer op te moeten laden. Opvallend is dat gebruikers dit niet oplossen, maar ermee leren omgaan. Ze maken er zelfs een sport van om zo ver mogelijk op één accu te rijden. Wensen hebben de zakelijk rijders ook: parkeerplaatsen waar alleen elektrische auto’s mogen staan bijvoorbeeld.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.