Youxia X
Neem een flinke scheut Tesla, doe daar wat Lexus bij en garneer het geheel met een snufje Knight Rider. Dat is ongeveer het recept voor deze elektrische Youxia X.

Nee, een 1-op-1 kopie is de Youxia X zeker niet, maar zeker van voren gezien valt de gelijkenis met de Tesla Model S direct op. Ook voor het interieur lijkt met meer dan een schuin oog gekeken naar het binnenste van de Tesla. En profil en van de achter gezien doet de Youxia denken aan een Lexus. Opvallend genoeg smoelt het geheel nog best goed ook.

Gisteren werd in China het doek van deze grote elektrische sedan getrokken, die over een elektromotor met 348 pk en 440 Nm beschikt. Net als de Model S, is ook deze X met verschillende batterypacks te krijgen, te weten 40, 60 en 85 kWh. Met het zwaarste accupakket moet 0-100 in 5.6 seconden mogelijk zijn en bedraagt het bereik 460 kilometer. Met de 40 en 60 kWH-accu’s is dat respectievelijk 220 e 330 kilometer. Prijzen liggen omgerekend tussen de 42.000 en 56.500 euro, al krijgen kopers in China van de overheid tot wel 13.000 euro subsidie. Op dit moment is China al de grootste markt voor elektrische auto’s ter wereld, al zijn de meeste elektrische auto’s er weinig verfijnd.

Youxia X

Knight Rider

De 28-jarige(!) oprichter van Youxia, Huang Xiuyuan, is een groot fan van Knight Rider en dat is de auto af te zien. Achter de zwarte ‘grille’ gaat een lcd-scherm schuil, dat diverse animaties kan tonen. Tijdens de presentatie was onder andere de bekende rode verlichting van K.I.T.T. te zien. Daarnaast heet het besturingssysteem van de auto KITT OS (geen grapje). Het systeem geeft je onder andere de mogelijkheid het motorgeluid van bijvoorbeeld de Ferrari LaFerrari of Jaguar F-Type over de speakers af te spelen. Daar zullen ze vast een licentie voor afgesloten hebben in Engeland en Italië…

Hoewel de auto in slechts een jaar werd ontwikkeld, is het de bedoeling dat productie al volgend jaar van start gaat en de eerste auto’s in begin 2017 aan klanten worden geleverd. Wellicht kunnen twee jongen Chinezen de handen in één slaan en een fraaie elektrische supercar mét bijbehorende prestaties gaan bouwen als uitbreiding op het gamma van Youxia?

Youxia X


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Binnekort te bestellen op aliexpress

Ik zie een tikje ghibli in de koplampen… Ze hebben wel smaak die Chinezen

Ziet er een stuk beter uit als de Tesla!

Ziet er fraai uit. Incl. spleetogen

Kijkt = lijkt*

Met andere velgjes erop zou dit een heel toffe wagen zijn, maar er is inderdaad wel erg veel leentjebuur gespeeld bij Tesla.
Die chinezen hebben geld genoeg om het ene na het andere model eruit te stampen. Is het dan zo lastig om een westerse designer met eigen visie in te huren?

Eerlijk gezegd vind ik het mooier dan Tesla haha

Chinesen: copy-paste volk. “Nee meneel, Innovatie staat niet in ons wooldenboek dus jatten we maal”…

In één jaar ontwikkeld. Ben wel benieuwd hoe die het tegen een muur doet (NCap etc).

Een model s gaat van 0 naar honderd in 2.8 seconde, 2x zo snel voor 2x zo veel geld dus.
Dus de Chinese prijs kwaliteit verhouding klopt nog wel redelijk (het maakt me niks uit als ik iets naast de prijs zit, ik probeer gewoon iets duidelijk te maken)

@agera: Wel even correct zijn hé. Een standaard Model S doet helemaal geen 2,8 seconden naar de 100. Zelfs het krachtigste model, de P85D, die dan ook nog eens voorzien is van 4-wielaandrijving, doet het in 3,1 seconden.

Wat wel waar is, is dat je sinds kort een update kunt laten doen op je P85D, mits je 3000 dollar aftikt, en daardoor doet ie wel ineens 0-100 in 2,8 seconden.

Het instapmodel ,de Model S 60 ( maar wordt sinds een jaar niet meer gemaakt ) doet 0-100 in 6,5 seconden. Het nieuwe instapmodel, de S 70D, doet dit in 5,4 seconden.
Als ik het goed begrepen heb, kun je blijkbaar alleen nog maar een 4-wiel aangedreven Model S krijgen, maar dat terzijde.

Best nog wel een heel eind verwijderd van uw 2,8 seconden…
Appelen met appelen vergelijken dus aub.

@SimonMc: ik had het ook over de P90D (de update)
Die gaat van 0-100 in 2.8 seconde en kost zo’n 120.000 euro, ongeveer het dubbele van dit ding

@SimonMc: Zowel de 70 als de 85 zijn met zowel achter- als vierwielaandrijving verkrijgbaar. AWD heeft een meerprijs van 5400 euro.

Hij is misschien wel meer dan een beetje geïnspireerd op Tesla, maar de interpretatie is wel eigentijds. Goed gedaan. Met de nieuwe bezuinigingsregels voorspel ik Nederland als een mooi land om voet aan de grond te krijgen. Wie had hier ook weer nog meer een hoofdkantoor? 😉

Ik zeg slopen die hele Chinese namaakzooi

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.