De stroom van elektrische auto’s uit China lijkt haast eindeloos te zijn.

Xpeng P7

In China speelt elektrisch rijden een rol van betekenis, dus logisch dat de nodige merken daar met ev’s komen. Veelal gaat het net als bij Xpeng om autofabrikanten die in Europa hoogst onbekend zijn en auto’s die niet noodzakelijk geëxporteerd worden, uitzonderingen daargelaten.

Of we Xpeng buiten het thuisland mogen verwelkomen is onbekend. Wel kan wat meer worden gemeld over de Xpeng P7. De fabrikant vestigt vooral de aandacht op de autonome vaardigheden van deze ev. Een chipset van NVidia is aanwezig en staat garant voor erg veel rekenkracht, computer Tristan is in staat om per seconde 30 biljoen (!) handelingen te verrichten. Dat maakt dat deze auto zonder hulp van de bestuurder vrij redelijk functioneert. Daartoe zijn ook 12 ultrasone sensoren, vijf hogeprecisieradars en 13 camera’s voor autonoom rijden aanwezig. De Xpeng P7 kan autonoom rijden op niveau 3. Naar wens rijdt de auto zelfstandig op snelwegen en in minder complexe situaties in een stedelijke omgeving, ook zonder hulp inparkeren behoort tot de mogelijkheden. Eigenlijk is dat niet eens veel meer dan de gemiddelde, luxere nieuwe auto biedt en bovendien mijlenver verwijderd van volledige autonomie. De bestuurder wordt niet geacht om zonder gewetenswroeging achterover te leunen.

Qua basisvorm doet de Xpeng P7 onmiskenbaar denken aan een Tesla Model S en ook hier is een scherm als dominante aanwezige in het interieur. Wel oogt de Chinese ev duidelijk moderner, niet onlogisch aangezien de Model S bijna een decennium onder ons is.

In China gaat deze ev door voor een Tesla-concurrent, een predicaat dat aan iedere ev met een bovengemiddeld rijbereik wordt verleend. De Xpeng P7 heeft een imposante range, op één acculading valt een afstand van 706 kilometer af te leggen, weliswaar volgens de verouderde NEDC-norm, maar toch. Vanaf 27 april zal de auto in China verkrijgbaar zijn.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.