Zo stelt het merk het uiteraard zelf. Niettemin wordt vertrouwd op een batterij aan sensoren en technieken, dus halfhartig werk wordt bepaald niet geleverd.

Is de zelfrijdende auto de toekomst? De tijd zal het uitwijzen. Autonoom rijden is vooralsnog niet doorgebroken, verder dan een enkel proefproject komt het niet. De betrouwbaarheid van auto’s die zelfstandig beslissingen nemen laat te wensen over.

De Chinese fabrikant, tegenstrever van Tesla, Xpeng is niettemin heel behoorlijk op weg. Voor de auto’s van modeljaar 2021 zijn de systemen verder verbeterd. Het belangrijkste is dat er gebruik wordt gemaakt van Lidar (Laser for Imaging Detection and Ranging), een nauwkeurige laser die in staat is om afstanden te bepalen en ook in donkerte goed werkt. Verder aanwezig zijn hd-camera’s, millimetergolfradars, ultrasone sensoren en kaartsystemen met hoge nauwkeurigheid. Het gaat om een totaal van 32 sensoren. De inbreng wordt verwerkt door een krachtige computer, de software die daarop draait is in eigen huis ontwikkeld.

Behalve op het gps-systeem wordt, als te doen gebruikelijk, ook vertrouwd op mobiele signalen voor de plaatsbepaling.

De Xpeng P7 wordt voorlopig slechts in China geleverd. Europa heeft het nakijken.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.