Xing Miss R
Belachelijk veel vermogen lijkt de norm te worden in de wereld van elektrische hypercars. Ook deze heeft 1000+ pk. Is dit een begin van een haast oneindige wedloop?

Vorige week zorgde de Tesla Roadster voor opschudding, door een belachelijk hoog prestatieniveau in het vooruitzicht te stellen. Nu is het de beurt aan Xing Mobility. Het Taiwanese merk toont een auto die in de huidige fase nog Miss R wordt genoemd. Laten we die licht-bevreemdende benaming maar ter kennisgeving aannemen, over naar de cijfers.

De auto levert een vermogen van 986 kW (1341 pk). Waardes die een sprint van 0-100 km/u in 1,8 s mogelijk maken, van 0-200 km/u gaat in 5,1 s. De auto heeft niet minder dan vier 350 volt motoren. Alle wielen zijn dus aangedreven. De fabrikant heeft het over een rally inspired supercar. Dit ding is dus geschikt voor de gebaande paden, maar ook voor onverhard terrein. Met 270 km/u is de topsnelheid relatief bescheiden.

Het blijkt met dit prestatieniveau vooral een uitdaging om de temperatuur van het accupakket niet te hoog op te laten lopen. Vloeistof van Novec zorgt voor koeling. Volgens de fabrikant is de omvang van het accupakket vrij bescheiden. Een efficiƫnt en lichtgewicht batterijwisselsysteem maakt het mogelijk om de auto binnen vijf minuten van een nieuw accupakket te voorzien. Waar dat mogelijk wordt lijkt twijfelachtig.

Er komt slechts een bescheiden hoeveelheid Miss R’s op de markt. Niettemin is volgens mede-oprichter en baas van Xing “Miss R de belichaming van de paradigmawisseling, waarin elektrische auto’s het overnemen van traditionele brandstofauto’s, op het gebied van prestaties en inzetbaarheid. Het kernidee achter het protoptype is om een game-changing performance level te bereiken, evenals een rijervaring die onmogelijk te realiseren is met een auto op benzine.”

Tests op hoge snelheid worden begin 2018 uitgevoerd, in 2019 gaat de auto in de verkoop. Er zullen in totaal 20 exemplaren beschikbaar zijn. Hyper-exclusief dus, deze wagen.

Andere elektrische sportwagens met meer dan duizend pk zijn de Rimac Concept One en Artega Scalo Superelettra. Ook de Lucid Air en Faraday Future FF91 hebben een gelijkwaardig vermogen. Of je er ook iets aan hebt lijkt van later zorg, of al deze auto’s ooit in de verkoop gaan ook.

Xing Miss R van boven


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.