Jaguar XE
Voor minder verbruik, voeg lichtgewicht toe.

De nieuwe Jaguar XE is ontworpen rond Jaguar’s modulaire architectuur en de enige auto in zijn marktsegment die gebruikmaakt van een aluminium-intensieve, zelfdragende carrosserie, waarbij de structuur voor 75 procent bestaat uit lichtgewicht aluminium.

Lichtgewicht constructie is een belangrijk element van Jaguar’s DNA. De Jaguar XJ, XK en F-TYPE zijn allemaal ontwikkeld op basis van stijve, gelijmde en geklonken aluminium structuren: de XE is het jongste model dat gebruikmaakt van deze uit de lucht- en ruimtevaart afkomstige technologie.

De behaalde gewichtsbesparing maakt de XE tot de zuinigste Jaguar ooit, met een brandstofverbruik van minder dan 4 l/100 km en een CO2-emissie lager dan 100 g/km (beide gemeten volgens de NEDC-cyclus). Dr. Mark White, Jaguar’s Chief Technical Specialist Body Complete:

De carrosserie van de Jaguar XE bestaat voor 75 procent uit aluminium, aanzienlijk meer dan bij andere auto’s in zijn klasse. Dit resulteert in een carrosseriestructuur met een ongeëvenaard laag gewicht. Deze is niet alleen licht, maar ook ongekend sterk, met een extreem grote torsiestijfheid. Wij hebben ervoor gezorgd dat onze aluminium-intensieve carrosseriestructuur alle wereldwijd geldende veiligheidsnormen overtreft, zonder compromissen op het gebied van design en raffinement.

De Jaguar XE is tevens de eerste auto ter wereld die gebruikmaakt van een nieuw soort extra sterk RC 5754-aluminium, dat speciaal voor de XE is ontwikkeld. Deze nieuwe legering bevat een hoog percentage gerecycled materiaal, wat een belangrijke bijdrage levert aan Jaguar’s doelstelling om in 2020 minimaal 75 procent hergebruikte materialen toe te passen.

De XE is de eerste Jaguar die zal worden gebouwd in een totaal nieuw productiecentrum in de Jaguar Land Rover vestiging in Solihull, Groot-Brittannië. De auto beleeft zijn wereldpremière op 8 september a.s. in Londen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Klinkt goed, dit artikel had van mij ook gewoon op AB gemogen,
oh w8, het is geen VAG dus wordt dit nieuws verbannen naar de kelder ten faveure van een non artikel over een chippie voor een S3..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.