Lithium
Lithium is een belangrijk bestanddeel van lithium-ionaccu’s en de vraag naar dit metaal stijgt de laatste jaren dan ook enorm. Chinese onderzoekers hebben nu een verrassende manier gevonden om aan lithium te komen.

Volgens de onderzoekers van de Hebei University of Engineering in Handan, China, bevat kool en de as ervan lithium. “Dit metaal, dat zo belangrijk is voor de productie van accu’s, winnen uit kolen zou het onvermijdelijke gebruik van deze fossiele brandstof een stukje groener en duurzamer maken”, aldus onderzoeken Shenjun Qin. De onderzoekers hebben twee methoden ontwikkeld waarmee lithium en in één geval ook aluminium gewonnen kan worden uit kolen. Momenteel is dat alleen nog mogelijk op laboratoriumschaal, maar de onderzoekers zijn er van overtuigd dat deze methode in de toekomst kan helpen de steeds maar groeiende vraag naar lithium te beantwoorden, zo meldt Science Spot. Ruim een jaar geleden bleek er overigens nog een bijzondere manier om lithium te winnen: extractie uit zeewater middel elektrolyse.

Dat de voorraden fossiele brandstof niet oneindig zijn, dat wisten we al, maar moeten we ons nu ook zorgen gaan maken om de beschikbaarheid van lithium? Nee, voorlopig niet. De totale wereldreserve werd volgens Wikipedia in 2008 geschat op 28,4 miljoen ton. In 2012 werd er wereldwijd 37.000 ton lithium gewonnen, tegenover 15.100 ton in 2003. Door de toenemende vraag naar smartphones en elektrische auto’s is de verwachting dat de vraag naar het metaal nog flink zal toenemen, maar zelfs dan is er nog genoeg lithium om honderden jaren voort te kunnen. Daarnaast kan lithium in lithium-ionaccu’s worden hergebruikt, al gebeurt dat momenteel nog amper. Het mijnen van lithium is vooralsnog goedkoper dan het recyclen. Het is dan ook maar de vraag of een waarschijnlijk relatief dure manier om lithium te winnen uit kolen of zeewater de komende jaren bestaansrecht heeft.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.