Wordt dit het vliegtuig van de toekomst?
De vorm van lijnvliegtuigen is al decennialang in de basis gelijkgebleven. KLM en TU Delft onderzoeken nu of dat die basisvorm wellicht ook anders zou kunnen.

Een cilinder met vleugels eraan, zo kunnen we de vorm van de meeste passagiers- en vrachttoestellen wel omschrijven. Onder de noemer AHEAD (Advanced Hybrid Engine Development) doen eerdergenoemde partijen onderzoek naar de mogelijke toekomst van vliegtuigen.

Het toestel kan 300 passagiers vervoeren over een afstand van maar liefst 14.000 km. Door de bijzondere vorm is de luchtweerstand een stuk lager wat het verbruik en de uitstoot weer ten goede komt. Naast de vooruitstrevende vorm van het toestel, moet ook het nieuwe type motor een duit in het verbruiks- en emissiezakje doen.

Vliegtuig van de toekomst

De zogeheten Counter Rotating Fan bevat twee rotorbladen die elk in een andere richting draaien, waardoor de efficiëntie nog verder omhoog gaat. Bovendien werkt deze motor op zowel Liquefied Natural Gas als op vloeibare waterstof (en dus geen biokerosine), wat de milieuvriendelijkheid weer ten goede komt.

Verwacht overigens niet dat je binnen afzienbare tijd al een vlucht kunt boeken met dit vliegtuig. Naar verwachting duurt het nog tot 2050 voor we een dergelijke jet van KLM in de lucht kunnen verwachten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alleen staat er dan geen KLM meer op maar Google of Apple en is het zelfvliegend 😉

Dit werd 50 jaar geleden al het vliegtuig van de toekomst genoemd. De zogenaamde ‘Blended Wing’. Is gewoonweg te duur qua constructie…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.