Tesla Model 3
Beter een goede gebruikte dan een nieuwe. Toevallig is er in Noord-Europa iets te vinden dat aan de eisen voldoet.

Trollhättan, Zweden. Eens was het de zetel van Saab, het mooie Zweedse merk dat helaas ter ziele is gegaan. Maar ieder nadeel heeft nu eenmaal zijn voordeel. De fabriek staat er maar veel activiteit is er niet. Saab is National Electric Vehicle Sweden (NEVS) geworden. NEVS produceert geëlektrificeerde 9-3’s. Hoewel de verkoopcijfers naar verluidt niet onredelijk zijn, is er overcapaciteit in de fabriek.

Dat heeft ertoe geleid dat ook Trollhättan bezig is om Tesla’s volgende Gigafactory binnen de gemeentegrenzen te krijgen. Mikael Damberg, minister van economische ontwikkeling en innovatie, heeft op de Zweedse radio bevestigd dat er een brief naar Tesla is gestuurd. In een reactie zou Tesla bovendien aan hebben gegeven geïnteresseerd te zijn in Zweden. De Gigafactory zou (deels) gevestigd kunnen worden in de voormalige Saab-fabriek.

Dat er arbeidskrachten beschikbaar zijn met ervaring in de autoindustrie pleit voor de locatie, verder is de fabriek gebouwd op een waterkrachtcentrale en daarmee passend binnen Tesla’s duurzaamheidsgedachte en het belang dat de fabrikant hecht aan hernieuwbare energie. In de buurt is GKN Aerospace gevestigd. Het bedrijf is een toeleverancier voor de luchtvaartindustrie en bouwt onder andere straalmotoren. Dat bedrijf kan van waarde zijn voor het SpaceX-project.

De competitie is echter hevig en het laatste woord over de locatie voor een nieuwe Gigafactory is niet gezegd.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.