Follow This
Zowel de omzet als de winst van Shell daalden in 2016, toch blijft de focus op fossiele brandstof.

De omzet daalde van 265 miljard dollar in 2015 tot 234 miljard dollar in 2016. De winst ging van 11,4 naar 7,2 miljard dollar, zo maakte Shell vanmorgen bekend. “Deze cijfers laten zien dat olie en gas steeds minder lucratief worden,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This, een beweging van groene Shell-aandeelhouders (hier meer daarover). “Hoog tijd om te gaan investeren in de energievoorziening van de toekomst: zon, wind en alle andere mogelijkheden om de energievoorziening te verduurzamen.”

De lage winst heeft vooral met de hoge winningskosten te maken, daarnaast speelt ook de relatief lage olieprijs (10 jaar geleden leverde een olieprijs van 50 dollar nog torenhoge winsten op). De duurzame alternatieven, zoals wind op zee, worden exponentieel goedkoper. Shell heeft dat onlangs zelf ervaren, toen de kosten van wind op zee van 17 naar 5,5 cent per kilowattuur konden. Dit terwijl de winningskosten van olie verdrievoudigden in de afgelopen 10 jaar. Toch zal Shell in 2017 meer dan 99 procent van de investeringen (ongeveer 25 miljard dollar!) richten op olie en gas. Minder dan een procent (ongeveer 200 miljoen dollar) gaat naar duurzame energie, onder andere in het bouwen van een windpark op de Noordzee.

“Er is maar één manier om onafhankelijk te worden van de olieprijs en dat is investeren in nieuwe business modellen. Shell zou niet meer moeten zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen, maar naar nieuwe verdienmodellen, bijvoorbeeld in wind- en zonne-energie en in de opslag van duurzame energie.”


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.