Windmolenpark op zee
Is dat erg? In ieder geval lijkt het wat overbodig om nu direct weer beginnen te roepen dat windmolens draaien op subsidie.

Het gaat gewoon de goede kant op met de prijs van stroom die door windmolens wordt opgewekt, de berichten stemmen gunstig. Maar het optimisme bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat lijkt net wat te groot. Want in tegenstelling tot eerdere ronkende berichten is de conclusie van de Rekenkamer onverbiddelijk, het klopt niet dat het eerste windmolenpark op zee voor 2022 subsidievrij wordt aangelegd.

Er is vooral geld nodig om de windmolenparken op zee aan te sluiten op het landelijke stroomnet. Netbeheerder Tennet is verantwoordelijk voor het zogenaamde net op zee. Tot 2023 is er vier miljard aan subsidie gereserveerd. Mogelijk stijgt dit nog wat. Ook kan er tussen 2023 een kostentoename worden verwacht, omdat de windmolenparken steeds verder uit de kust worden gebouwd.

De prijs van windmolenpark Hollandse Kust zuid is overigens ligt overigens liefst 70 % lager dan in 2013 nog werd ingeschat. Hernieuwbare energie wordt onvermijdelijk een steeds gunstigere keuze.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Er is vooral geld nodig om de windmolenparken op zee aan te sluiten op het landelijke stroomnet.”

Is dat niet gewoon sowieso een zaak voor de staat? Als een producent een gascentrale bouwt, wordt de aansluiting op het hoogspanningsnet dan niet ook door de staat gedaan? Dat is dan wel een stuk goedkoper aan te sluiten dan een windmolenpark op zee – om overduidelijke redenen – maar niettemin, “gesubsidieerd”…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.