Een whiskyproducent in het Schotse Perthshire heeft een overeenkomst gesloten die de verwerking van whisky-afval tot biobrandstof mogelijk maakt.

Het gaat om de whiskyproductie van Tullibardine, zo meldt de BBC. Door bacteriën toe te voegen aan de restproducten die overblijven bij de whiskyproductie wil het bedrijf Celtic Renewables biobrandstof produceren. Dat bedrijf kennen we al, maar inmiddels zijn ze in productie.

Meer dan 90 procent van het materiaal dat een whiskydistilleerderij verlaat is geen whisky, het gaat voornamelijk om resten zoals afgewerkte graankorrels (draf) en bodemresidu uit de destillatieketels (pot ale). Tullibardine is jaarlijks goed voor 6.500 ton draf en twee miljoen liter pot ale. Op dit moment kost dit afval jaarlijks zo’n £250.000 (€315.000), maar dankzij een nieuwe technologie kan het worden omgezet in biobrandstof.

De techniek die Celtic Renewables gebruikt is gebaseerd op een verbetering van het ABE-fermentatieproces. ABE staat voor aceton, butanol en ethanol. Het proces werd in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld om oplosmiddelen te produceren. Celtic Renewables verbeterde de techniek, door bacteriën toe te voegen aan het afval kunnen complexe suikers en glucose omgezet worden in butanol, dat vervolgens gebruikt kan worden als biobrandstof.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mooi stukje recycling! Krijg er gewoon dorst van;)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.