Wetenschappers zetten CO2 om in ethanol
Een schadelijke stof omzetten in een nuttige functie. Een groepje wetenschappers zijn erin geslaagd.

De wetenschappers uit Tennesse hebben een manier ontdekt om carbon dioxide om te zetten in ethanol dat kan worden gebruikt voor sommige auto’s met een verbrandingsmotor. Volgens hen kan bij gebruik van deze methode het opwarmen van de aarde worden vertraagd. De ontdekking was puur toeval zegt Adam Rondinone, de leider van het team.

“We’re taking carbon dioxide, a waste product of combustion, and we’re pushing that combustion reaction backwards with very high selectivity to a useful fuel. Ethanol was a surprise. It’s extremely difficult to go straight from carbon dioxide to ethanol with a single catalyst.”

De onderzoeken bevinden zich nog in een vroeg stadium. De wetenschappers gaan door met de studie om de methode efficiënter te maken. Bovendien willen ze weten hoe ze de methode op grote schaal kunnen uitvoeren. Meer informatie over het project check je in de video hieronder.

Met dank aan Wouter voor de tip!


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

OK, dus we halen CO2 uit de atmosfeer, zetten dat met verbruik van veel energie om in ethanol, pompen het in vrachtwagens en distribueren het naar tankstations. Daar wordt het verkocht aan automobilisten die nog steeds rijden in vehikels met verbrandingsmotoren, met een mechaniek dat nog ontleend is aan de stoommachine. Binnen in dat mechaniek wordt de ethanol verbrand met een rendement van maximaal 30%, waarbij de CO2 weer in de atmosfeer terechtkomt.

Kan iemand me uitleggen wat de wereld in het algemeen en de mensheid in het bijzonder hier in hemelsnaam mee opschiet? Alvast bedankt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.