Koffie
Cars and Coffee wordt Cars ON Coffee!

Onderzoek van het Centre for Sustainable Chemical Technologies toont aan dat koffiedik bruikbaar is in de productie van biodiesel. Olie kan van het koffiedik worden onttrokken door het te laten weken in een organisch oplosmiddel. Via een transveresteringsreactie wordt dit vervolgens chemisch getransformeerd tot biodiesel.

De studie keek naar hoe de brandstofeigenschappen verschilden per type koffie. Onderzoekers maakten biodiesel van gemalen koffie uit 20 verschillende geografische gebieden, inclusief cafeïnehoudende / cafeïnevrije en Robusta / Arabica varianten. Er werd geconcludeerd dat er een redelijk standaard samenstelling is en er weinig variatie is in de relevante fysieke eigenschappen van de brandstoffen, ongeacht de bron. Dit betekent dat koffiedik een waardige bron is voor biodiesel.

Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 8 miljoen ton koffie geproduceerd. Koffiedik bevat tot 20 procent olie. Deze olie heeft eigenschappen vergelijkbaar met gewassen die vandaag de dag worden gebruikt in de productie van brandstof, maar koffiedik is afval. Dit maakt het tot een duurzame tweede generatie biobrandstof.

Het verzamelen van koffiedik kan eenvoudig worden geregeld met de leveranciers. Dezelfde busjes die de bonen leveren aan de horeca kunnen het opgespaarde koffiedik naar een centrale biodieselfabriek brengen. Een klein café produceert al zo’n 10 kilo koffiedik per dag, waarvan 2 liter biobrandstof kan worden gemaakt. Daarnaast kan er ook veel winst worden behaald bij de koffiebranders, waar slechte bonen worden weggegooid. Ook deze bevatten de bruikbare olie. Voor de liefhebbers: HIER is de studie te vinden.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.