Wij zetten het voor je op een rijtje in dit artikel.

autogereedschap

Als je over twee rechterhanden beschikt hoef je niet voor alles naar de garage, maar kun je zelf ook wat sleutelen aan je auto. In dit artikel gaan we in op het gereedschap dat daarbij van pas kan komen. Dit doen we aan de hand van een aantal voorbeeldklusjes. Voor de meeste van deze voorbeelden maakt het niet uit of het om een auto met een alleen verbrandingsmotor, een hybride of een elektrische auto gaat.

Met een (deels) elektrische auto’s is het wel oppassen met spanning. Wat adviseren leveranciers voor het werken aan hybrides en EV’s? Zij raden aan dat je daar zonder de juiste training niet aan moet gaan werken. We gaan het nu echter hebben over zaken die je in principe wel zelf kunt doen, ongeacht de auto.

Banden

autogereedschap

We beginnen simpel, met het verwisselen van een band. Het benodigde gereedschap hiervoor is in de meeste auto’s standaard aanwezig. Maar wat heb je nodig als het net iets professioneler en veiliger aan wilt pakken? In dat geval kun je in plaats van een simpele krik een verrijdbare hydraulische krik aanschaffen. Om zeker te weten dat de auto veilig staat kan het ook absoluut geen kwaad om assteunen aan te schaffen. Om het losschroeven van de wielbouten te vergemakkelijken werkt een ratel met een doppenset een stuk handiger dan de standaard (kruis)sleutel.

Filters

autogereedschap

Tot de klusjes die je prima zelf te doen zijn behoort ook het vervangen van de diverse filters. Voor het interieurfilter en luchtfilter heb je meestal aan een schroevendraaierset genoeg. Bij het vervangen van het oliefilter komt net iets meer kijken. Daarvoor heb je soms ook een ratel met doppenset nodig. Daarnaast moet je een opvangbakje voor de olie bij de hand hebben.

Bougies

autogereedschap

Een bougie vervangen is ook goed te doen. Soms moet je eerste een kap losschroeven om erbij te kunnen. Vervolgens heb je een ratel nodig, met eventueel een verlengstuk. Om de ratel op de bougies te laten passen heb je bougiedoppen nodig in de juiste maat. In plaats van een ratel kun je ook een speciale bougiesleutel gebruiken.

Remmen

Een voorbeeld van een karwei voor een wat meer ervaren amateur-monteur is het vervangen van de remblokken en remschijven. Dit kun je zelf doen, mits je weet waar je mee bezig bent. Dan heb je wel extra autogereedschap nodig, naast het genoemde gereedschap om het wiel te demonteren. Voor het schoonmaken heb je een remklauwvijl, een staalborstel en remmenreiniger nodig. Om de remblokken en het remzadel te smeren heb je kopervet nodig of beter: keramisch vet. Het is ook goed om een momentsleutel en een waterpomptang bij de hand te hebben. Deze komen van pas voor respectievelijk het aandraaien van de bouten op de juiste spanning en het terugdrukken van de remzuiger.

Online bestellen

Al het gereedschap wat je nodig hebt om zelf aan je auto te sleutelen kun je makkelijk online bestellen. Als je regelmatig sleutelt kun je ook overwegen meteen een compleet gereedschapsset te bestellen. Voor een overzicht van al het gereedschap dat je nodig hebt – en meer – kun je hier op besteonderdelen.nl terecht.


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een mobiele telefoon om de wegenwacht te bellen?

Niet te vergeten een usb-kabeltje en eventueel een 12v-adapter om de telefoon te kunnen opladen. Zal je net zien dat de batterij plat is als het ding nodig is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.