Waymo-trucks
Niet alleen taxi’s, maar nu ook vrachtwagens. Ook het beroepsvervoer ontkomt niet aan automatisering.

Verschillende partijen zijn bezig met zelfrijdende vrachtwagens. In de westerse wereld is er allesbehalve een overschot aan vrachtwagenchauffeurs, bovendien zou een autonome vrachtwagen op lang en saaie snelwegtrajecten wel eens waakzamer kunnen zijn dan een traditionele chauffeur. Waymo is bezig met autonome trucks en heeft reeds autonome taxi’s in gebruik genomen in Phoenix (VS). Als bekend mag worden verondersteld is Waymo onderdeel van Alphabet, het concern achter Google.

Met autonome trucks is eerst getest in de Amerikaanse staten Californië en Arizona. De werking is niet heel erg anders dan bij de zelfrijdende taxi, dezelfde sensoren worden gebruikt. Er kan bovendien worden geprofiteerd van vijf miljoen mijl (acht miljoen kilometer) die door Google-voertuigen autonoom is afgelegd. Wel moet er nog zorgvuldiger worden gereden, vanwege de remafstand, de ruimte die nodig is in bochten en de vrij grote dode hoeken. Naar goed Amerikaans gebruik worden er vrachtwagens van een aanzienlijke omvang ingezet.

De aankomende tijd zullen er nog altijd goed getrainde chauffeurs aanwezig zijn in de vrachtwagens, om in te kunnen grijpen als het mis dreigt te gaan. Een proef gaat nu van start in Atlanta, waar de autonome trucks gaan rijden tussen datacenters van Google.

Eerder liet Embark al een vrachtwagen zelfstandig Amerika doorkruisen, Waymo is dus niet de eerste.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.