Waymo-taxi zonder bestuurder
Google wint de wedstrijd. Dochteronderneming Waymo start een dienst met zelfrijdende taxi’s.

Voor passagiers is de taxi al een zelfrijdende auto, maar als altijd blijkt er een overtreffende trap te zijn. Dat is de zelfrijdende taxi, een voertuig dat het beroep van taxichauffeur uit lijkt te willen bannen. Google is de eerste die de zelfrijdende taxi volledig in gebruik neemt. Meer precies is de dochteronderneming Waymo bezig met autonoom vervoer.

In de Amerikaanse stad Phoenix is de autonome taxidienst een feit. Een jaar lang is er getest. Eerst met een Google-medewerker in de bijrijdersstoel, later nog met een medewerker op de stoel achterin. Inmiddels wordt het overbodig geacht om ter bevordering van de veiligheid een medewerker mee te laten reizen. Dat betekent dat vroege Waymo-gebruikers naar wens een een volledig autonome taxi tot hun beschikking hebben, zodat er in alle rust kan worden gereisd. Om gebruikers een gevoel van veiligheid te geven is de auto voorzien van schermen, waarop wordt weergegeven wat voor gevaarlijke situaties de auto detecteert. Mocht het echt niet in de haak zijn, dan is er de pull over-knop. Na indrukken zoekt de auto een veilige plaats op om de rit (tijdelijk) te staken.

Er is gekozen voor Phoenix vanwege de gunstige weersomstandigheden. Ook de verkeerssituatie is niet enorm uitdagend, hoewel dat voor meerdere steden in Amerika geldt. In de afgelopen tijd zijn de plannen van Waymo licht gewijzigd. Eerst waren er plannen om een volledig autonome auto te ontwikkelen, die de rijtaak teruggaf aan de bestuurder op het moment dat de verkeerssituatie onduidelijk werd. Inmiddels is er besloten om de auto alleen te laten rijden op bekend terrein en het werkgebied geleidelijk te vergroten. (Via: arstechnica.com)

Beeld: screenshot Youtube


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.