Mercedes-Benz lijkt succes na te streven met een waterstoftruck. Dit als alternatief voor de aloude dieseltruck waarvan het gebruik zo simpel als wat is; een paar honderd liter diesel in de tank en vele honderden kilometers rijden.

Voorlopig is waterstof wat onhandig. In Duitsland valt het op een redelijk aantal locaties te tanken, maar in Nederland is er niet meer dan een handvol tankstations. Daar komt ongetwijfeld verandering in als de transportsector werk maakt van de adoptie van waterstof. Een truck met een brandstofcel lijkt een voor de hand liggende keuze te zijn, het gewicht van de aandrijflijn is beperkt en het rijbereik ligt hoog. Dit in tegenstelling tot een volledig elektrische aandrijflijn, waarvan alleen al de accupakketten vele duizenden kilometers wegen. Hoewel zeker gezegd moet worden dat elektrische vrachtwagens sterk worden verbeterd.

Dan de elektrische truck van Mercedes. Die wordt helemaal nieuw ontwikkeld, hoewel het er qua uiterlijk niet radicaal aan toegaat is het niet lafjes een ombouw van een bestaande truck. Niet voor niets is de officiƫle aanduiding Mercedes-Benz Gen H2 Truck, als implicatie van een toekomst die komt aandenderen.

Nog dit jaar gaan tests op de openbare weg van start, wat uiteindelijk moet leiden tot serieproductie. Uiteraard wordt een intensief programma doorlopen. Het is de bedoeling dat praktijktests bij geselecteerde bedrijven in 2023 beginnen. Serieproductie wordt verwacht in 2027. Het is niet van vandaag op morgen dat waterstof volkomen gangbaar is, hoewel vooral een merk als Hyundai wel snel lijkt te willen gaan.

Mercedes-Benz wil dat de vrachtwagen met brandstofcel net zo goed is als een truck zoals we die vandaag de dag kennen. Er wordt uitgegaan van een levensduur van 1,2 miljoen kilometer. Zonder bijvullen moet tot 1.000 kilometer worden gereden. Zodat de geknechte lui die het transport dragen eindeloos veel uren achter het stuur zullen blijven doorbrengen om kriskras door Europa te rijden en vooral geen tijd verspillen aan tankstops.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.