het schip Energy Observer komt aan in Amsterdam
Het waterstofschip vaart om de wereld en doet daarbij ook Amsterdam aan.

Volgens sommigen is waterstof de toekomst, het is in ieder geval een brandstof die aan belang wint. Zeker als opwekking op een milieuvriendelijke manier mogelijk is, in België is probeert men bijvoorbeeld waterstof te winnen uit zon en waterdamp.

Bij alle vervoersmiddelen kan waterstof dienen als brandstof. Dus ook bij schepen. Momenteel vaart de catamaran Energy Observer om de wereld, een schip dat boordevol zit met vernieuwende technologieën. De Energy Observer is aangemeerd en zal enige tijd op de NDSM-werf in Amsterdam Noord blijven liggen.

Op 18 april worden er namelijk twee nieuwe Oceanwings-zeilen geïnstalleerd van VPLP Design. Deze zijn volledig geautomatiseerd, dragen bij aan meer efficiëntie en wekken waterstof op. Iets waartoe eerdere zeilen van het schip ook al in staat waren, maar nu moet een daling van het energieverbruik met 20 tot 40 % mogelijk zijn. Dat is interessant, aangezien er wereldwijd veel per schip wordt vervoerd. Door zuinigere schepen te gebruiken kan er grote milieuwinst worden geboekt. Een fabrikant als Renault is daarmee al bezig en maakt gebruik van zeilschepen.

Sinds het de Energy Observer in 2017 uit de Franse zeezeilersstad Saint-Malo vertrok is er 10.326 zeemijl afgelegd.

Foto: het schip Energy Observer komt aan in Amsterdam


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.