Doorzetten, doorrijden en zien wat er gebeurt bij 0 %. Stopt een elektrische auto dan abrupt of niet?

Het is tegelijk een wat zinloze en tamelijk boeiende test. Eenieder die enige ervaring heeft met elektrisch rijden weet meestal te voorkomen dat de bestemming met een accu die leger dan leeg is (nipt) wordt gehaald. Toch kan het altijd gebeuren dat het niet meezit, bijvoorbeeld als een snellader dienst weigert, en het kantje boord blijkt te zijn. Het is altijd goed te weten wat de gedragingen van een auto zijn als het erop aankomt.

Het Britse carwow heeft vol ingezet op empirie en weet hier inmiddels meer over. Compacte ev’s met een relatief bescheiden range zijn getest, de Honda e (36 kWh accupakket, 222 kilometer rijbereik), Mini Electric (33 kWh accupakket, 234 kilometer rijbereik), Opel Corsa-e (50 kWh accupakket, 330 kilometer rijbereik), Peugeot e-208 (50 kWh accupakket, 339 kilometer rijbereik), Renault ZOE (55 kWh accupakket, 395 kilometer rijbereik) en VW e-Up (37 kWh accupakket, 258 kilometer rijbereik). Voorgaande opsomming betreft telkens de brutocapaciteit van het accupakket en het rijbereik volgens de WLTP-norm. De test is uitgevoerd in de zomer, bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden Celsius. Waar mogelijk is gereden met 113 km/h (70 mp/u), de limiet op Britse snelwegen.

De meeste auto’s vertonen een heel behoorlijk gedrag en stoppen geenszins abrupt. Sowieso krijgt de bestuurder tig meldingen dat de accu leeg begint te raken. Bij auto’s als de Opel Corsa-e (of in Groot-BrittanniĆ« Vauxhall Corsa-e) en Peugeot e-208 wordt aangeboden naar een laadpunt te navigeren. Wel verschillen de gedragingen zodra het echt kritiek begint te worden.

De Honda e houdt het nog 22 kilometer (14 mijl) vol nadat de batterijweergave naar 0 % is gesprongen, daarna zet de auto zichzelf in neutraal zet om zover mogelijk uit te rollen. Met de Honda kan 182 kilometer (113 mijl) worden gereden. De Mini Electric verliest geleidelijk enig motorvermogen, op 0 % kan liefst 32 kilometer (20 mijl) worden doorgereden. Uiteindelijk wordt de auto in neutraal gezet en kan niet meer worden gereden.

De Peugeot e-208 stopt er plotseling mee, nadat het motorvermogen geleidelijk is afgenomen. De auto valt ineens uit, waarbij de nodige waarschuwingslampjes aanspringen op het dashboard. Het rijbereik bedraagt 259 kilometer (161 mijl). De compacte VW e-Up houdt het nog een paar kilometer vol nadat het accupercentage op nul staat. De laatste meters kunnen met niet meer dan 16 km/u worden afgelegd. Het rijbereik bedraagt 261 kilometer (162 mijl).

De Opel Corsa-e verliest eerst veel vermogen en kan dan nog 6 kilometer (4 mijl) rijden. Het rijbereik komt uit op 280 kilometer (174 mijl). Aardig wat meer dan de Peugeot e-208, wat waarschijnlijk te wijten is aan het rijgedrag van de bestuurders. De Renault ZOE gaat meerdere kilometers door op 0 % en houdt er na een onfortuinlijke manoeuvre alsnog plotseling mee op. Na te zijn gestopt besluit de auto dat het genoeg is geweest. Het rijbereik bedraagt 369 kilometer (229 mijl).

De beelden terugzien? Bekijken dan HIER op YouTube de video van carwow.


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.