een zelfrijdende Nissan Leaf
Voor het eerst te zien in Europa, en wel in het drukke stedelijke verkeer van Londen.

Van buiten ziet het eruit als een doodgewone Nissan Leaf, maar het is wel degelijk een autonoom rijdende auto. Herkenbaar als zodanig aan de bestickering met de tekst “Nissan Intelligent Mobility” en een tweetal uitstulpingen aan weerzijden op het dak.

Verschillende technieken zijn aanwezig om het rijden zonder bestuurder mogelijk te maken, zoals een korte golfradar, laserscanners, camera’s, snelle computerchips en een “Human Machine Interface”. Na het invoeren van een bestemming in het navigatiesysteem zoekt de auto autonoom zijn weg. De auto rijdt zelfstandig over de snelweg en door de stad, rotondes schrikken de auto evenmin af. Eerder werd er al getest in de Verenigde Staten en Japan. Deze testkilometers moeten uitwijzen hoe de systemen in alledaagse omstandigheden functioneren.

Ook de Nissans die iedereen in de showroom kan kopen zullen de beschikking krijgen over autonome functies. Nissan meldt dat de Leaf en de Qashqai bij de volgende modelupdate voorzien zullen worden van “ProPILOT autonomous drive technology”. Dit maakt autonoom rijden op snelwegen mogelijk. Het systeem houdt de auto in één en dezelfde rijbaan. Gaandeweg wordt het systeem geavanceerder en kan het meer omstandigheden aan. Automatisch van rijstrook wisselen is gepland in 2018. Een paar jaar later, in 2020, verwacht Nissan dat autonoom door de stad rijden mogelijk is, waarbij logischerwijs kruisingen zelfstandig overgestoken kunnen worden.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.