Sinds de CO2-bewustwording tot in de wortels van autofabrikanten is doorgedrongen doen ze er veel aan om de uitstoot van hun wagenparken schoner te krijgen. Weinig industrieën die zó bezig zijn met schadelijke emissies dan de auto-industrie. InsideLine heeft nu een test uitgevoerd waarin twee bladblazers met twee vierwielers worden vergeleken qua schadelijke uitstoot. En de uitkomst is verrassend te noemen.

Op de rollenbank van het AAA-testcentrum in Californië werden een Fiat 500 en een Ford F-150 SVT Raptor opgesteld. Eerstgenoemde heeft een 1.4-liter viercilinder (100 pk) onder de kap liggen, Ford’s populaire pickup neemt met niet minder genoegen dan een 6.2-liter V8. Het vergelijkend materiaal bestond uit twee bladblazers: één met een 50.8cc tweetaktmotor, de andere met een 30cc viertaktblok. Er wordt niet zozeer gekeken naar CO2-uitstoot, maar vooral gelet het koolwaterstofgehalte (HC).

Welke van deze motoren het meest vervuilend is? Het antwoord ziet u in de video beneden.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Hint: op een bepaald punt bevatten de uitlaatgassen van de Ford F-150 minder CO2 dan de omgevingslucht. Dat wil wat zeggen.”

CO2 en Hydrocarbons zijn NIET hetzelfde!
De Ford heeft waarschijnlijk gewoon een kingsize oxycat, waardoor de NOx zo laag ligt. In een panda euh Fiat 500, is er zoveel plek niet voor die dingen.

Maar als je goed kijkt, zie je dat er over CO2 niks gezegd wordt… (zie 2:22)

Tjorque heeft overschot van gelijk, CO2 word helemaal niet vermeld. Het gaat hier enkel om hydrocarbons, oftewel koolwaterstoffen. (octaan is er een van).
Een benzine (en diesel ook) is erop gebouwd om die dingen te verbranden, als je motor goed (of arm) is afgesteld is het niet meer dan logisch dat er geen KWSen uitkomen.

Zo’n 6.2 V8 produceert sowieso veel meer CO2 dan de fiat of de bladblazers, maar daaarom is z’n uitlaat niet minder schoon. CO2 is niet gevaarlijk, tenzij je gelooft in het hele opwarming van de aarde verhaal.

Dank heren, overduidelijk dat er inderdaad geen CO2-meting in de test voorkomt. Heb het artikel aangepast.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.