Gekko
Ford trekt de natuur in om inspiratie op te doen voor nieuwe innovaties. Hierbij kreeg de gekko een belangrijke rol.

De Amerikaanse autofabrikant brengt nieuwe mogelijkheden in kaart bij zoeken naar innovaties op het gebied van hechtmiddelen die zijn ge├»nspireerd op gekko’s. Ford werkt hiervoor samen met Procter & Gamble, waarbij onderzoeksresultaten worden uitgewisseld, aangezien beide bedrijven biomimicry willen toepassen in verschillende zakelijke oplossingen. Ford-onderzoekers zijn druk met het zoeken naar manieren om het produceren van auto’s duurzamer te maken. Een uitdaging is de lijm die wordt gebruikt om schuim aan kunststoffen en metalen te plakken en die het nagenoeg onmogelijk maakt, om onderdelen te demonteren voor recycling.

En precies hier komt het reptiel in beeld. De tenen van de gekko zorgen er namelijk voor dat de hagedis aan de meeste oppervlakken kan vasthechten, zonder vloeistoffen of oppervlaktespanning. Het dier kan zichzelf vervolgens eenvoudig losmaken, zonder klevende resten achter te laten.

Ford maakt gebruik van REPREVE-vezels van Unify, die zijn vervaardigd uit 100 procent gerecyclede materialen. De vezels worden in vijf auto’s gebruikt: de nieuwe F-150, de Explorer, de Edge, de Focus Electric en de Fusion. Het gebruik van REPREVE is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Ford om de hoeveelheid materialen te beperken en deze opnieuw te gebruiken en te recyclen om de impact op het milieu te verminderen.

Ford-ontwerpers zijn nu bezig deze strategie uit te breiden, en maken gebruik van de natuur om het gebruik van duurzame materialen in auto’s verder te verbeteren. De gekko kan ook een inspiratiebron vormen voor bekleding waarmee het interieur van Ford’s kunnen worden getransformeerd, aldus de onderzoekers.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.