Fiat 500 cabrio
Tussen 2009 en 2014 daalde de CO2-uitstoot van de Europese autovloot met 12,8 procent tot een gemiddelde van 134,5 g/km. Echter, ondanks de grote inspanningen van fabrikanten vlakt de curve af. In de eerste helft van 2014 verminderde de CO2-uitoot met 2,3 procent, terwijl dit in dezelfde periode van 2013 nog 3,8 procent was.

Autofabrikanten staan onder hoge druk om in 2021 aan de EU-klimaatdoelstellingen van 95 g CO2/km te voldoen. Hoewel er nog steeds voordeel te behalen is door het optimaliseren van de verbrandingsmotor, kan dit doel alleen op tijd worden behaald door een brede elektrificatie van het wagenpark.

Over het algemeen lukt het de topfabrikanten om de CO2-uitstoot flink te reduceren. Porsche en Jaguar stoten nog wel het meeste uit met respectievelijk 201 en 183 g/km, maar lieten tussen 2009 en 2014 wel een reductie zijn van 22 en 15 procent. Audi, BMW/MINI, Mercedes/Smart en Volvo komen inmiddels onder de 140 g/km uit met dalingen van 15, 12, 18 en zelfs 23 procent binnen dezelfde periode.

Op het gebied van CO2-reductie gaat het minder goed bij Hyundai en Fiat. De auto’s van deze merken stoten dit jaar zelfs meer uit dan vorig jaar. Voor Fiat is dit een stijging van maar liefst 5,2 procent. Het wordt steeds moeilijker en kostbaarder om aan de strenger wordende klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Het nut om conventionele benzine- en dieselmotoren te optimaliseren wordt steeds kleiner omdat er met elektrificatie meer voordeel te behalen valt. Deze trend zal alleen maar toenemen als de functionaliteit van alternatieve aandrijflijnen aanzienlijk verbeterd en de prijs van elektrische voertuigen en (plug-in) hybrides afneemt.

Autofabrikanten moeten hierdoor veel investeren in de ontwikkeling en tegelijkertijd de productiekosten en verkoopprijs van milieuvriendelijke auto’s verminderen. Niet alle fabrikanten zullen slagen in deze evenwichtsoefening. (Foto: stofmeister)


Meer lezen over: , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.