MAN trekker met Wabco trailer
Om de trekker-trailercombinatie wat gemakkelijker op weg te helpen.

De grote trailerfabrikant Wabco is niet de eerste die met een dergelijke trailer komt, ook Bosch heeft iets dergelijks laten zien. Er wordt veel meer techniek ondergebracht in de trailer, om de vrachtwagencombinatie efficiƫnter te maken.

Het principe van de eTrailer is hetzelfde als bij de gemiddelde hybride aandrijflijn. Remenergie wordt teruggewonnen en opgeslagen in een accupakket. Bij het accelereren schiet een elektromotor de verbrandingsmotor te hulp. Dat kan aardig wat diesel schelen. Ook kan er behoorlijk wat energie worden teruggewonnen, aangezien er nogal wat massa tot stilstand moet worden gebracht wanneer een vrachtwagen bijvoorbeeld afremt van 90 km/u tot stilstand.

Als een vrachtwagen al beschikt over een intelligent remsysteem en stabiliteitcontrole van Wabco, dan moet er ook zonder verdere aanpassingen de eTrailer kunnen worden getrokken. Naar verwachting is een brandstofbesparing van 20 % mogelijk. Helaas is dit voorlopig nog wel een prototype, wanneer de trailer daadwerkelijk wordt ingezet en het vrachtvervoer wordt verduurzaamd is niet duidelijk.

Met dank aan Erik voor de tip

Beeld: reguliere trailer van Wabco


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.