Kia Soul EV
Een opmerkelijke opkomst van de elektrische Koreaan binnen de Duitse markt. Moet de gevestigde orde gaan oppassen?

Hier in Nederland hebben we maar weinig met de Kia Soul. Laat staan de elektrische versie van de auto. Eind 2014 bracht Kia de elektrische cross-over naar Nederland voor een bedrag van 32.995 euro met 4% fiscale bijtelling voor de zakelijke rijder. Ondanks het interessante tarief sloeg de Soul op Nederlandse bodem niet aan. Pakken we de autoverkoopcijfers van 2015 erbij heeft Kia tot nu toe slechts 36 exemplaren weten te slijten. Hoe anders is het bij onze oosterburen.

Kijkend naar de verkoopcijfers van de elektrische auto in Duitsland heeft de Soul EV een heuse inhaalslag gemaakt op de Germanen van eigen bodem. Volgens de laatste cijfers is de Soul EV met 360 verkochte exemplaren de best verkochte elektrische auto van augustus in Duitsland. Daarmee laat hij de Audi A3 e-tron (177 stuks) en de Tesla Model S (130) ver achter zich. Pakken we de cijfers erbij over het gehele jaar staat de Soul op een nette vijfde plaats. Stipt bovenaan staat de, nog steeds erg populaire en recent gefacelifte, Mitsubishi Outlander PHEV met 1488 verkochte exemplaren. Gevolgd door de VW Golf GTE met 1450 stuks. Hoe de rest van de verkoop van elektrische auto’s in 2015 in Duitsland verlopen check je in de tabel hieronder.

De cijfers


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zo’n vraag in de titel (“Waarom verkoopt de elektrische Kia Soul in Duitsland wel goed?”) schept toch verwachtingen over een antwoord in het artikel.

Jammer…

Het antwoord op de vraag uit de titel: omdat het grootste gedeelte van de geregistreerde Soul EV’s direct de grens over gaat naar Noorwegen waar de voordelen voor elektrisch rijden vele malen groter zijn dan in de rest van Europa.

@soulexpert: Maar waarom dan eerst registreren in Duitsland en niet gelijk op de boot zetten naar Noorwegen?

@ronnys: door een lagere netto prijs in Duitsland is dat voor een Noorse consument interessanter. Zo is er veel autohandel tussen de verschillende landen in Europa door verschillende netto prijzen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.